“Težave s slovenskimi črkami je treba nujno in dokončno rešiti”


Avtor: U.S. Datum: 2616 dni nazaj.


Tržaška prefektinja in vladna komisarka za Furlanijo-Julijsko krajino Annapaola Porzio želi enkrat za vselej rešiti znane težave, ki se redno pojavljajo s slovensko abecedo na uradnih dokumentih. V ta namen bo Prefektura konec meseca na srečanje povabila vse pristojne javne ustanove, ki se kakorkoli ukvarjajo z izdajanjem osebnih ter drugih dokumentov. Problemi s črkopisjem so bili v središču pozornosti delovnega sestanka med prefektinjo, predsednico paritetnega odbora za slovensko manjšino Ksenijo Dobrila ter predsednikoma SSO in SKGZ, Walterjem Bandljem in Rudijem Pavšičem.

Prefektinja Annapaola Porzio in podminister Filippo Bubbico.

Prefektinja Annapaola Porzio in podminister Filippo Bubbico. Foto: Primorski dnevnik

Na srečanju je tekla beseda tudi o vladnem omizju za slovensko manjšino, ki se resnici na ljubo sestaja še kar poredkoma. Prefektinja se je obvezala, da bo na to opozorila pristojne vladne oblasti. Zastopniki slovenske manjšine včasih pogrešajo usodo oziroma izvajanje sklepov omizja, ki mu predseduje podminister na notranjem ministrstvu Filippo Bubbico. Stalni člani omizja so namreč tudi ministrski funkcionarji, med njimi Porziova.

Ob delovanju omizja se postavlja tudi politično vprašanje. Podminister Bubbico je namreč pred kratkim izstopil iz Demokratske stranke in prestopil v novo levo gibanje Roberta Speranze in Pierluigija Bersanija. To je nedvomno ošibilo Bubbicovo vlogo v sklopu vlade in notranjega ministrstva.

Primorski dnevnik / RTVS SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo