To je naša domovina, tukaj smo doma!


Avtor: U.S. Datum: 2031 dni nazaj.


Iz vsebine oddaje Slovencem po svetu, objavljene 4. maja 2018 na 1. programu Radia Slovenija:

1. maj oziroma praznik dela je za nami. Kresovi so dogoreli, vrednote, na katere praznik opozarja, pa bi morale veljati vse leto. Žal v veliko primerih ni tako in ljudje tudi pri nas še zmerom niso pošteno in enakovredno plačani za enako delo. Tudi to je izziv, ki bi moral zanimati predvsem politike, ki se bodo čez en mesec potegovali za naše glasove.

Težave sta imela tudi zdravnik Rudi Potočnik, rojen v Buenos Airesu in njegova žena, ko sta se preselila v Slovenijo. A tudi številni zapleti zaradi nostrifikacije njunih zdravniških licenc jima niso vzeli volje in še vedno se tukaj počutita doma. Doma po vsem svetu, predvsem pa v Italiji in Španiji, je tudi Klavdija Zavratnik, s katero se je pogovarjala Mojca Delač. Slovenščino se lahko učijo tudi Slovenci v Kijevu, za kar je zaslužna Petra Seitel, s katero se je pogovarjala Lili Brunec.

Rudi Potočnik se je rodil slovenskim staršem v Buenos Airesu. Njegova žena je španskega porekla, po poklicu sta oba zdravnika. Njihova zgodba o vrnitvi domov se začenja skupaj z odločitvijo, da se bosta z obema otrokoma preselila v Slovenijo.

Zdaj pa zavijamo na iberski polotok. Klavdija Zavrátnik je Slovenka po svetu že skoraj četrt stoletja. Mojca Delač jo je poklicala v mesto Aranjuez blizu Madrida in skupaj ste se sprehodila po zgodi vtisov življenja v tujini. Sogovornica je nekaj let živela v Italiji, nedaleč stran od slovenske meje, zdaj pa je njen dom že vrsto let Španija.

Tudi v Ukrajini v tem šolskem letu poteka slovenski dopolnilni pouk, ki ga vodi učiteljica Petra Seitel, sicer slovenska lektorica v Kijevu. Čeprav v Kijevu Slovencev ni prav veliko, pa so učenci v slovenski dopolnilni šoli zelo zavzeti in z veseljem obiskujejo pouk, je v pogovoru z Lili Brunec med drugim povedala učiteljica Petra Seitel.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo