Tomiju Janežiču nagrada srbskega združenja dramskih umetnikov


Avtor: slovenci Datum: 2903 dni nazaj.


Beograd - Združenje dramskih umetnikov Srbije je nagrado Bojan Stupica za leto 2015 prisodilo slovenskemu režiserju Tomiju Janežiču za režijo Opere za tri groše Bertolda Brechta in Kurta Weilla. Najpomembnejšo nagrado za gledališko režijo so mu izročili prejšnji teden v prostorih združenja.

maxresdefault

Janežič je 31. nagrado po vrsti prejel v konkurenci 20 predstav, ki so bile premierno uprizorjene v profesionalnih srbskih gledališčih v dveletnem obdobju - od 1. aprila 2013 do 31. marca 2015. Žirija je svojo odločitev sporočila marca letos, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Predstava Opera za tri groše je nastala v koprodukciji Kraljevega gledališča Zetski dom na Cetinju in Srbskega narodnega gledališča v Novem Sadu. Žirijo, ki je odločala o nagradi, so sestavljali režiser Boris Liješević, dramaturg in gledališki kritik Boško Milin ter dramaturg in dramski pisec Željko Hubač.

Nagrada, poimenovana po slovenskem režiserju, ki je deloval v Beogradu, vključuje plaketo s podobo Bojana Stupice, delo akademskega kiparja Stevana Bodnarova, unikatno diplomo na pergamentu, katere avtor je akademski slikar in scenograf Geroslav Zarić, ter denarno vsoto. Finančno jo podpirata srbsko ministrstvo za kulturo in informiranje ter sekretariat za kulturo mesta Beograd. (Source: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo