Tradicionalna pesem v Splitu povezala Slovenijo in Dalmacijo


Avtor: U.S. Datum: 1887 dni nazaj.


Slovensko kulturno društvo Triglav Split je ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, v čudovitem okolju Gotske dvorane Muzeja mesta Splita priredilo zares prazničen večer. Večer umetnosti, kulture, glasbe, večer vokalne lirike, v izvedbi dveh izjemnih glasbenikov - basista Marija Krnića in pianista Tončija Tranfića.

Basist Marijo Krnić in pianist Tonči Tranfić

V pogovoru z novinarko Mirelo Meić je Marijo Krnić po koncertu povedal:

"Na povabilo Slovenskega kulturnega društva Triglav iz Splita, ki združuje slovenske Dalmatince ali dalmatinske Slovence, sva se s kolegom pianistom Tončijem Tranfićem, v počastitev Prešernovega dne, odločila Slovenijo in Dalmacijo povezati s tradicionalno pesmijo in z njo najbolje prikazati bogastvo glasbenega ustvarjanja teh dveh narodov.

Koncert sva zastavila tako, da sva prvi del posvetila hrvaški, dalmatinski glasbi, drugi del pa slovenskemu glasbenemu ustvarjanju. Odločila sva se izbrati prav tista dela, ki v priredbah eminentnih skladateljev z njihovim inventivnim pristopom temu dragocenemu materialu dajejo dodatno in neverjetno lepoto. V prvem delu programa je bil prvič v Splitu izveden celovit ciklus pesmi 'Varoške pesmi iz Splita in Kaštela', slavnega hrvaškega skladatelja, dirigenta, glasbenika in kritika Borisa Papandopula, avtorja enega največjih opusov v hrvaški glasbi. V ciklusu iz leta 1950 je enajst pesmi ljubezenske tematike razvrščenih po principu kontrasta. Pevec prinaša tradicionalne napeve po skladateljevih zapisih, klavir pa jih obogati z razkošnimi barvami neoklasicističnih obeležij. Ta uspešna sinteza tradicionalnega in sodobnega glasbenega izraza je pravi mali biser njegovega opusa.

Moja velika želja je bila javnosti predstaviti čudovit cikel, v katerem se nizajo majhni 'hiti' dalmatinskih pesmi. Ob sijajni glasbi smo se poskušali spomniti skoraj pozabljenega vokalnega dela opusa našega velikega skladatelja. Drugi del programa je sestavljala serija osmih slovenskih pesmi, šestih tradicionalnih in dveh avtorskih, ki so z lepoto melodične linije in besedila pridobile popularnost in status ljudskih pesmi. V tem raznovrstnem pristopu do tradicionalnih pesmi, navdihnjenih z ljubeznijo do ljubljene osebe in domovine, smo znane napeve odeli v zgodnjeromantično, poznoromantično, impresionistično ali pa neoklasicistično oblačilo.

Največja nagrada za ves trud pa je potem prepolna dvorana prekrasnih ljudi, ki uživajo skupaj s tabo." je zaključil Marijo Krnić.

Na koncertu je - še nikoli tako polna - dvorana zares uživala in z gromkim aplavzom ter glasnimi vzkliki 'bravo' izražala svoja globoka doživetja in želje, da bi se tak koncert znova zgodil, čim prej, tukaj in vsekakor tudi pred ljubitelji glasbene umetnosti v Sloveniji. Zares za vse nepozabno lep večer, užitek za dušo, srce, uho in oko.

Vera Hrga, SKD Triglav Split / SVSD


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo