Tradicionalna prireditev Slovencev v Nemčiji


Avtor: U.S. Datum: 1801 dni nazaj.


V času od 10. do 12. maja 2019 je v kraju Langenaregen ob Bodenskem jezeru potekala tradicionalna prireditev Slovencev v Nemčiji – 24. posvet slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev, socialnih delavcev, članov folklornih skupin in pevskih zborov, ki je odraz tradicije slovenstva ter predstavlja osrednji vsakoletni dogodek za slovensko izseljensko skupnost v Nemčiji.

Minister Peter J. Česnik nagovarja udeležence ob začetku tridnevnega posveta
Minister Peter J. Česnik nagovarja udeležence ob začetku tridnevnega posveta

Posveta se je udeležilo čez 100 udeležencev kar je največje število v zadnjih letih. Poleg ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospoda Petra J. Česnika, ki je v svojem govoru celovito predstavil kompleksno problematiko slovenskega izseljenstva ter nakazal nove in izvirne rešitve, sta se posveta udeležila tudi mag. Franc But, veleposlanik Republike Slovenije v Nemčiji, in generalna konzulka iz Münchna, gospa Dragica Urtelj.

Udeleženci so pohvalili program in izvedbo posveta, ki je potekal v zelo prijateljskem in gostoljubnem vzdušju. Organizator posveta je bilo tokrat Slovensko kulturno in športno društvo Planinka iz Ravensburga, ki ga je tokrat zaradi izredne odsotnosti predsednika Franca Žmavca zelo solidno zastopal gospod Tomaž Šijanec, podpredsednik društva. Pri organizaciji posveta je imela zelo pomembno vlogo gospa Valerija Perša, predsednica koordinacije slovenskih društev v južni Nemčiji. Vsekakor pa je pri organizaciji prireditve potrebno posebej omeniti strokovno in finančno pomoč Generalnega konzulata iz Münchna ter Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Posveta se je udeležila večina predsednikov slovenskih društev iz Nemčije in velika večina učiteljev dopolnilnega pouka slovenščine v Nemčiji ter dve učiteljici iz Švice, ki so predstavili svoje delo. Precej zanimanja je vzbudila razprava o konzularni zaščiti slovenskih državljanov, še posebej o zadevah, povezanih z rezidentstvom in davčnimi obveznostmi, ki sta jo vodili gospa Irena Vrečko Toplak in gospa Andreja Horvat, obe diplomatski predstavnici Slovenije v Nemčiji. Bolj emocionalno plat človeške duše sta nagovarjali ddr. Mira Delavec Touhami, ki je predstavila vlogo žensk na Slovenskem v 19. in 20. stoletju ter dr. Tjaša Kos, ob kateri so mnogi podoživljali psihološko komponento svojega lastnega zdomstva.

Posvet je deloval zelo posrečeno – lepa lokacija v letoviškem kraju ob Bodenskem jezeru, s čudovitim pogledom na "Švajca visoke gore", kot bi se izrazil pesnik Prešeren, udobna namestitev v prijaznih počitniških hiškah, zelo okusna hrana, prijetni prostori za izvajanje raznih dejavnosti, zavzetost organizatorjev za dobro počutje gostov in animatorjev za odlično izvedbo delavnic, zanimiv program, dobro pripravljeni govori častnih gostov, primerna usklajenost resnega dela z zabavnim delom posveta - vse to skupaj je pripomoglo k uspehu prireditve kot celote.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo