Tri zgodbe, ki jih je napisala epidemija koronavirusa


Avtor: U.S. Datum: 1486 dni nazaj.


Slovenci se z epidemijo srečujejo po vsem svetu

Trije sogovorniki in tri zgodbe, ki jih povezuje čas epidemije. Vsaka izmed njih nosi sporočilo, da še tako temne čase lahko preživimo z optimizmom in odgovornostjo do sebe in drugih. Ne glede na vse omejitve in prepovedi je življenje vseeno lahko lepo. V tokratni oddaji Slovencem po svetu ste najprej slišali, kakšno je stanje v Španiji in kako vpliva tudi na Slovence, ki živijo tam. Drugače je na Islandiji, od koder prihaja naša druga sogovornica. Ob koncu oddaje pa še o tem, kako do slovenskih knjig preko spleta lahko pridejo Slovenci po svetu.

Na Islandiji že trideset let živi Ana Korbar, ki jo je Mojca Delač poklicala v njeno ljubo domače mesto Akureyri.  Tudi na Islandiji so »čudni časi«, se je strinjala gospa Korbar, ki je Mojci povedala tudi to, da so tam prav včeraj vstopili v nov letni čas.

V teh neobičajnih časih, ko ljudje po vsem svetu večinoma ostajajo  doma, marsikdo čas preživlja ob prebiranju knjig. V Narodni in univerzitetni knjižnici  je prav v teh kriznih dneh stekel projekt z naslovom Širjenje  slovenske besede med Slovenci po svetu z izposojo knjig v elektronski obliki. Več o tem projektu je v pogovoru z Lili Brunec povedala Helena Janežič iz službe za prireditve in odnose z javnostjo v NUK-u.

Še nekaj kratkih novic:

Združenje Slovenska izseljenska matica objavlja likovni natečaj za mlade z naslovom Toplina v objemu doma pod mentorstvom Lee Kralj. Natečaj poteka do 15. junija. Več informacij najdete na spletni strani Slovenskem izseljenske matice.

V skladu s trenutnim globalnim stanjem pandemije koronavirusa so se člani Društva Slovencev v Beogradu – Društva Sava odločili za digitalizacijo razstave »Znameniti Slovenci v Beogradu«, ki jo javnosti prvič ponujajo v njenem novem virtualnem prostoru.

Prisluhnite oddaji! Slovenci po svetu (Radio prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo