Tri zgodbe slovenskih rojakov iz Kanade, Danske in Švedske


Avtor: U.S. Datum: 1563 dni nazaj.


Po besedah podjetnika iz Kopenhagna Andreja Krumeta se je število Slovencev na Danskem v zadnjih dvajsetih leti podeseterilo.

Gost oddaje je prek radijskih valov slovenist in komparativist , doktor jezikoslovja in fonologije  Peter  Jurgec,  ki je že šest let profesor na univerzi v Torontu. Vendar pa ga je v tujino znanstveno raziskovalna pot odpeljala že leta 2006, ko se je po opravljenem doktoratu v Ljubljani , podal še na doktorski študij fonologije na Norveško. Pogovarjali smo se  tudi z Andrejem Krumetom, ki že tri desetletja živi na Danskem , ukvarja pa se s turizmom. Na Danskem je ustanovil uspešno turistično podjetje, septembra letos  so že četrto leto zapored prejeli dansko Gazelo. Obiskali pa smo tudi likovno razstavo slovenskega umetnika s Švedske Jožeta Stražarja, ki so jo odprli v Ljubljani. Slikar in kipar Jože Stražar  živi in ustvarja na Švedskem že več kot pol stoletja, razstavljal je že v številnih državah sveta, tudi v Sloveniji. Vendar pa, kot pravi, je razstavljati v domovini  vedno posebno doživetje.

Več v oddaji: Slovencem po svetu (Radio Prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo