Trilateralno sodelovanje zapečateno


Avtor: U.S. Datum: 2123 dni nazaj.


Potreba po nudenju storitev včlanjenim podjetjem, ki poslujejo ali bodo poslovala na čezmejnem območju, predvsem na področju tržaške regije, Primorsko-goranske županije in Koroške, je bila ključna za prvi trilateralni sporazum SGZ s SDGZ iz Trsta in Hrvaško gospodarsko zbornico.

Niko Tenze, Luka Burilović in Benjamin Wakounig po podpisu sporazuma. Foto: SDGZ

Zdaj tudi s Hrvaško gospodarsko zbornico

V torek, 15. maja, bo imela Slovenska gospodarska zveza (SGZ) v Celovcu svoj redni, volilni občbni zbor. Ustanovitev združenja slovenskih podjetnikovin gospodarstvenikov na Koroškem pred 30 leti bo organizacija počastila jeseni. Med ključnimi nameni je pospeševanje skupnega gospodarskega prostora. To pa odseva iz sodelovanja s sorodnimi ustanovami - konkretno s Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem (SDGZ) v Trstu in od prejšnjega petka naprej tudi Hrvaško gospodarsko zbornico (HGK).

Prvaki teh, Benjamin Wakounig (SGZ), Niko Tenze (SDGZ) in Luka Burilović (Hrvatska gospodarska komora) so podpisali sporazum o sodelovanju z namenom spodbujanja razvoja gospodarstva, povezovanja, izmenjave poslovnih informacij, ter znanja in izkušenj v alpsko-jadranskem prostoru. Listino so podpisali v Opatiji na Hrvaškem, kjer je potekala 1. konferenca o gospodarskem povezovanju.

Predsednik SGZ Benjamin Wakounig v tem sklopu pojasnjuje pomenljivo vlogo Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Minister RS Gorazd Žmavc in državna sekretarka na uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec sta predstavila na 1. konferenci o gospodarskem povezovanju vlogo in vizijo sodelovanja s slovensko skupnostjo v sosednjih državah na gospodarskem področju.

„Nadgradnja“

23. novembra 2015 je imela SGZ s partnerji v Vrbi gospodarski kongres pod geslom „Potenti Alpe Adria“. Maja 2017 pa je urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravil v Vili Vipolže v Goriških Brdih poslovno konferenco z naslovom „Slovenska podjetnost kroži preko meja“.

Pred temi ozadji je pomenila 1. konferenca o gospodarskem povezovanju nadgradnjo, je izhodišča pojasnil predsednik SGZ Benjamin Wakounig.

SVSD / več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo