Trst: občinski svet podprl manjšinski tisk


Avtor: U.S. Datum: 1895 dni nazaj.


Tržaški občinski svet je danes, 11. decembra 2018, z 28 glasovi za in 5 vzdržanimi izglasoval resolucijo v podporo slovenskemu tisku v Italiji in italijanskemu tisku v Istri ter krajevnemu tržaškemu tisku. Zanjo so glasovali vsi svetniki desnosredinske večine in levosredinske opozicije z izjemo članov Gibanja petih zvezd, ki so se vzdržali.

Arhivski posnetek zasedanja tržaškega občinskega sveta (FOTODAMJ@N)

Besedilo je orisala Fabiana Martini (Demokratska stranka), ki je posebej izpostavila, kako načrtovano vladno postopno krčenje sredstev za založništvo utegne prizadeti zlasti manjše stvarnosti, ki so pa zelo zakoreninjene na določenem ozemlju in predstavljajo glas krajevnih skupnosti, z vladnimi namerami pa tvegajo zaprtje. Pri tem je izrecno omenila Primorski dnevnik, dalje slovenski katoliški tednik Novi glas in tržaški škofijski tednik Vita nuova, na slovenski strani meje pa italijanski dnevnik La Voce del popolo. V resoluciji se predlaga, da občinska uprava izrazi zaskrbljenost ob tem in da župan poseže pri vladi in parlamentu, da se krčenje sredstev prepreči.

Z večinske strani je resolucijo podprl Bruno Marini (Forza Italia), medtem ko je Paolo Menis (Gibanje petih zvezd) podporo pogojeval z izključitvijo tednika Vita nuova iz besedila resolucije, ker ne gre za manjšinski časopis. Predlagatelji na to niso pristali, zato se je G5z na koncu pri glasovanju vzdržalo, vsi ostali pa so resolucijo podprli.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo