Tržaška in Goriška SKGZ z novima predsednikoma


Avtor: U.S. Datum: 1952 dni nazaj.


Davida Peterina nasledila Maja Humar

Slovenska kulturno gospodarska zveza (SKGZ) ima na Goriškem novega predsednika oziroma predsednico, saj je na torkovem pokrajinskem kongresu Davida Peterina s 30 glasovi (3 glasovi proti, 1 vzdržan) nasledila Maja Humar, ki je za predsedniško mesto bila edina kandidatka.

Nova goriška predsednica SKGZ Maja Humar (FOTO KD)

Še pred tem je bilo na vrsti poročilo dosedanjega predsednika David Peterina, ki je med drugim podčrtal, da dobiva nekdanji tabu stavek »dve Gorici eno mesto« po zaslugi EZTS čedalje bolj realne obrise.

Igor Tomasetig predsednik tržaške SKGZ

Igor Tomasetig, operativni tajnik Združenja slovenskih športnih društev v Italiji, je novi pokrajinski predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze za Tržaško.

Novi tržaški pokrajinski predsednik SKGZ Igor Tomasetig (FOTODAMJ@N)

Na čelo tržaške veje krovne organizacije je bil izvoljen na pokrajinskem kongresu, ki je 12. Decembra potekal v Gregorčičevi dvorani v Trstu, zanj pa je glasovalo 46 od 48 prisotnih delegatov. V svojem programskem nagovoru je kot ključne točke navedel nadaljevanje poudarjanja vrednot antifašizma, dalje krepitev prepoznavnosti organizacije z utrjevanjem stikov s članicami ter vzgojnimi, kulturnimi in športnimi organizacijami, na gospodarskem področju tesnejše sodelovanje s Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem, Kmečko zvezo in Agrarno skupnostjo, pa tudi transverzalno sodelovanje z drugo krovno organizacijo, Svetom slovenskih organizacij, na vseh ravneh.

Drugače je na kongresu, na katerem so soglasno potrdili kandidate za deželni kongres (ta bo 9. Marca 2019 v Trstu), deželni svet ter nadzorni odbor in razsodišče, predsedniško poročilo podal odhajajoči pokrajinski predsednik Tomaž Ban, ki je med drugim opozoril na potrebo po jasnejšem ločevanju med deželnimi in pokrajinskimi pristojnostmi tržaškega vodstva, pozornost pa je posvetil tudi športni problematiki s poudarkom na trudu, da bo naš šport z vsem, kar sodi zraven, ostal v slovenskih rokah, saj se že beležijo znaki popuščanja. Med razpravo pa so bili glavni poudarki dani na vprašanja jezika, narodnih domov in krepitve stikov SKGZ z ostalimi članicami.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo