Tudi člani zrenjaninske Planike so bili na srečanju v Radovljici


Avtor: U.S. Datum: 1687 dni nazaj.


Radovljica је očarljivo srednjeveško mesto z odlično ohranjeno arhitekturo in raznoliko ponudbo kulturnih znamenitosti. Radovljica je prestolnica čebelarstva in čokolade, zato je danes znana kot Sladka Radovljica (Radol'ca).

Letos je v Grajskem parku v Radovljici pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala osrednja prireditev zamejcev po svetu “Dobrodošli doma 2019”, tradicionalno srečanje Slovencev iz izseljenstva in zamejstva, ki združuje in povezuje Slovence s celega sveta.

Kulturni program se je začel z nagovorom župana Radovljice Cirila Globočnika in podpredsednice komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Karle Urh ter akademika doktorja Boštjana Žekša. Zbrane je pozdravil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.

Grajski park v Radovljici se je v soboto 06. julija spremenil v živahno prizorišče, kjer so nastopale plesne in pevske skupine Slovencev iz vseh koncev sveta : Argentine, Švedske, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Srbije. Prav tako so dodeljene nagrade nogometnim ekipam, ki so se udeležile 6. Svetovnega prvenstva Slovencev po svetu v nogometu. Ob zaključku prireditve so vse pevske skupine skupaj zapele pesem “Slovenija, od kod lepote tvoje”.. Za večerno zabavo pa je poskrbela glasbena skupina “Manouche”.

Zahvaljujemo se predstavnikom Urada za toplo dobrodošlico, članom društev za lepo druženje in lep program. Takšne prireditve zagotovo pripomorejo k ohranjanju slovenskega jezika in kulture med Slovenci v zamejstvu in po svetu in k zavedanju svojih korenin.

Miloš Pešić,

društvo Planika Zrenjanin


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo