Tudi iz Bosne na poletno šolo slovenščine v Bohinj


Avtor: U.S. Datum: 2295 dni nazaj.


Med 42 učenci iz 14 držav, ki ob učenju slovenščine v Bohinju preživljajo počitnice, sta tudi Nikša Perušić iz Banjaluke in Nevena Gačić iz Teslića. Družita se z vrstniki in uživata v številnih dejavnostih pri pouku in po njem. Poletno šolo slovenščine za otroke in mladostnike slovenskega porekla, ki živijo v tujini, organizirata Zavod RS za šolstvo in Center šolskih in obšolskih dejavnosti.

Nikša Perušić iz Banjaluke in Nevena Gačić iz Teslića

Nikša Perušić iz Banjaluke in Nevena Gačić iz Teslića. Foto: Društvo Triglav Banjaluka

Od 30. julija do 11. avgusta 2017 je v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Bohinju zelo živahno. Poleg učencev iz tujine so v domu tudi slovenskimi otroci, ki preživljajo aktivne počitnice. Za vse so organizirane športno-rekreacijske dejavnosti in izleti v naravo. Učenci spoznavajo bližnjo okolico, v nedeljo so šli na izlet v Postojnsko jamo in Ljubljano.Vodji Poletne šole sta Eva Jurman z Zavoda RS za šolstvo in Dušan Blažin s Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, sofinancira jo Ministrstvo RS za izobraževanje,znanost in šport.

Učenci z vsega sveta se dopoldan učijo slovenščino, razdeljeni so v pet skupin. Učiteljice so pripravile zanimivo gradivo za zabavne učne ure. Prepletajo se različne dejavnosti, tako da štiri šolske ure hitro minejo. Tudi popoldan in zvečer otrokom in mladostnikom ni dolgčas, saj se lahko preskušajo v lokostrelstvu, plezanju in cirkuških veščinah, vozijo se s kanuji, plavajo v prijetno ogretem Bohinjskem jezeru in raziskujejo okoliške znamenitosti.

Za mladostnike slovenskega porekla, ki živijo v tujini, je v Sloveniji organiziranih šest poletnih šol ali taborov, nekateri so enotedenski, drugi dvotedenski, prav z vseh pa se učenci vračajo polni lepih spominov in novih prijateljev. Seveda pa tudi z boljšim znanjem slovenščine.

Barbara Hanuš


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo