Tukaj vsi govorijo slovensko, torej je to naš dom!


Avtor: U.S. Datum: 1923 dni nazaj.


Oddajo Slovencem po svetu, ki je bila objavljena 31. avgusta 2018, lahko poslušate na strani Radio prvi.

Iz vsebine:

V oddaji smo tokrat začeli z zgodbo Dragice Čarne, umetnice, ki že 25 let živi po svetu. Obiskali smo mlade rojake v Nemčiji, ki tako kot slovenski vrstniki začenjajo z novim šolskim letom in pokukali na Švedsko, kjer so se srečali predstavniki vseh generacij tam živečih Slovencev. Na koncu pa še na kolo – poleti nas je obiskal Gabriel Hilscheger, ki je k nam iz Nizozemske pripotoval s kolesom.

Ustvarjalnost gospe Dragice Čarne, ki že več kot 25 let živi po svetu, smo v naši oddaji že pobliže spoznali. Njena pot jo vodi do mnogih kultur, od Italije, Španije do Bruslja. In prav vse troje je prepleteno tudi v njenem novem projektu. Umetniška ustvarjalnost vre, želja, da to ljubezen prenaša do drugih, pa ostaja. V sklopu večerov pred letošnjim Festivalom poezije in vina je v Ljubljani brala svoje pesmi in tudi o tem nekaj več o avgustovskem dogodku povedala Mojci Delač, ki jo je povabila v naš radijski studio.

V ponedeljek so se za šolarje v Sloveniji spet odprla šolska vrata. Učenci slovenske dopolnilne šole v Berlinu pa so pouk začeli že v minulem tednu. V Nemčiji po nekaterih podatkih živi od 40 do 50 tisoč Slovencev, v nemški prestolnici pa jih biva nekaj manj kot 5 odstotkov. Slovenski dopolnilni pouk je na tem območju organiziran že desetletja, že več let pa slovenske otroke in odrasle poučuje učiteljica Magdalena Novak. Tudi v novem šolskem letu bo z njimi in v pogovoru z Lili Brunec se je najprej ozrla prav k prvim dnevom pouka v novem šolskem letu, nekaj več pa je povedala tudi o tem, kakšno bo šolsko dogajanje v Berlinu v prihodnjih tednih.

Slovenski rojaki na Švedskem se združujejo v desetih slovenskih društvih, povezuje pa jih Slovenska zveza na Švedskem. Tudi jutrišnji dogodek – Srečanje vseh generacij Slovencev na Švedskem kaže na dobro sodelovanje rojakov iz različnih delov te države. Razveseljivo je predvsem to, da na Srečanje, ki ima že dolgoletno tradicijo, vsako leto pritegnejo tudi veliko mladih. O srečanju vseh generacij na Švedskem v pogovoru z Lili Brunec predsednik Zveze Slovencev na Švedskem Alojz Macuh.

Nizozemska. Foto: Wikimedia Commons

S kolesom se je v Slovenijo z Nizozemske, kjer živi, pripeljal Gabriel Hilschegger. Na Nizozemsko se je preselil iz Argentine. Zato sem ga najprej vprašal, kot kdo se počuti sam – kot Slovenec, Nizozemec ali Argentinec?

Še nekaj kratkih novic:

V novem šolskem letu Slovenska ambasada v Londonu vljudno vabi k obiskovanju sobotnega dopolnilnega pouka slovenščine. Pouk je namenjen predšolskim in šoloobveznim otrokom (od 4. leta starosti dalje) s slovenskimi koreninami. Organizirata ga Zavod RS za šolstvo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Uvodno srečanje bo v soboto, 8. 9. 2018. Pouk bo potekal v Marylebonu, med pol enajsto in tretjo uro.

V minulih 6 dnevih je pod pokroviteljstvom in v organizaciji Zveze slovenskih združenj v BiH „Evropa zdaj” ter Slovenske skupnosti Tuzla v Hiši plamena miru potekala 5. Regionalna likovna kolonija „Slovenci v Tuzli 2018″. Zbralo se je 13 umetnikov iz regije in širše, ki so v nevsakdanjem ustvarjalnem vzdušju in ob izmenjavi izkušenj vzpostavljali stike ter ustvarjali likovna dela.

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja XVII. nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temi Slovenci v zamejstvu in Slovenci v izseljenstvu. Na natečaj Urada lahko kandidirajo tudi posamezniki z deli, ki so že bila prijavljena na drugih podobnih natečajih. Upoštevana bodo dela, zagovarjana v obdobju od 01. 11. 2017 do 31. 10. 2018. Več informacij lahko najdete na spletni strani Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo