Učenci iz Banjaluke na obisku v Sloveniji


Avtor: slovenci Datum: 2960 dni nazaj.


Dijaki, ki obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine v Banjaluki, so se povezali z dijaki Gimnazije Ledina iz Ljubljane. Aprila smo mi obiskali njih, oni bodo prišli v Banjaluko novembra. Trinajst učencev dopolnilnega pouka slovenščine se je v času ekskurzije družilo z vrstniki z Osnovne šole Zgornji Kašelj. Sodelovali so pri pouku, popoldan pa so spoznavali vsakdan slovenskih učencev.

Banjaluka ekskurzija 2016 Ljubljana 148 (1)

Naši osnovnošolci so si v nedeljo, 24. aprila, skupaj s srednješolci in z odraslimi udeleženci ekskurzije ogledali Tehniški muzej Slovenije. Po ogledu so odšli k vrstnikom, naslednji dan pa so skupaj prišli k pouku. Na šoli so jih prijazno sprejeli, po pouku pa so starši otrok poskrbeli,  da so preživeli lepo popoldne. V torek zjutraj smo šolo obiskali tudi odrasli, sprejela sta nas knjižničarka Tina Janc, ki je izmenjavo učencev organizirala, in ravnatelj šole Matjaž Zajelšnik. Knjižničarka Tina je vsakemu učencu podarila knjigo Simone Lečnik Slovenščina in jaz, knjigo, ki govori tudi o tem, kako učenje slovenščine ni enostavno. Podpredsednica Društva Slovencev Triglav Nataša Kajmaković se je v imenu Društva gospodu ravnatelju in knjižničarki zahvalila za sodelovanje.

SNV10475

Program obiska na Gimnaziji Ledina je pripravila profesorica slovenščine Nina Levstik, gostili so jih učenci 1. a oddelka. Naši učenci so bili del ledinskega vsakdana: pridružili so se pouku, družili so se v projektu Noč knjige, kjer so brali in peli, imeli so tudi  prijateljsko tekmo v odbojki. Na te dogodke bodo dijake spominjali lična brošura z besedilom in ilustracijo Petra Klepca, list z uglasbenimi narodnimi pesmimi in majica. Popoldan je bil čas za druženje in vsi vemo, da se prav ob preživljanju prostega časa spletejo prijateljstva.

Dijake in člane Društva Slovencev Triglav je v ponedeljek zjutraj sprejel ravnatelj Roman Vogrinc. To je bila priložnost, da sta se Nataša Kajmaković in Marija Petković v imenu društva zahvalili za gostoljubje. Torek je bil že dan za slovo, a v času sodobnih medijev stikov ne bo težko ohraniti.

Kmalu bo priložnost, da učencem Osnovne šole Zgornji Kašelj vrnemo gostoljubje, saj se bodo udeležili 17. srečanja učencev dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, ki bo 21. in 22. maja v Laktaših.

Vir: Barbara Hanuš, Združenje Slovencev Trgilav iz Banjaluke


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo