Učenci slovenščine na ekskurziji 


Avtor: U.S. Datum: 2103 dni nazaj.


Ekskurzija učencev dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture iz Leskovca in Skopja po Makedoniji, od 18. do 20. maja 2018

Skopje

V petek, 18. maja 2018, so prišli učenci iz Leskovca v Skopje. Skupaj s skopskimi učenci smo šli na ogled mesta, z žičnico pa smo se povzpeli do križa na Vodnu, od koder je prelep razgled po vsem Skopju. Petkovo druženje smo kronali s skupnim poukom slovenščine.

Mavrovo

V soboto zjutraj smo se odpravili na pot po Makedoniji. Prva postaja je bila v Narodnem parku Mavrovo, kjer smo se ustavili za malico, kavico in kratek sprehod ob jezeru. Nato smo pot nadaljevali do Ohrida, kjer smo se popeljali z ladjico, se povzpeli na Plaošnik, se sprehodili po starem mestnem jedru, zvečer pa utrujeni zaspali ob uspavajočem pljuskanju valov Ohridskega jezera.

Ohrid in sv. Naum

Naslednji dan smo se navsezgodaj odpravili v Narodni park Galičica, kjer smo si ogledali kompleks samostana sv. Nauma. Poslušali smo, kako bije srce sv. Nauma, ustanovitelja samostana, uživali v prelepem razgledu, pravo predstavo pa nam je priredil pav, ki je nekaj minut poziral pred našimi fotoaparati, potem pa zletel na ulično svetilko, od koder nas je vzvišeno opazoval, medtem ko smo občudovali arhitekturo in naravo, ki sta tam povezani v pravljično celoto.

Heraclea

Okrog poldneva smo se odpravili proti Bitoli, kjer smo si najprej ogledali ostanke antičnega mesta Heraclea, ki slovi po svojih odlično ohranjenih mozaikih in se ponaša s kanalizacijskim in vodovodnim sistemom, kakršnega še dandanes marsikje pogrešajo.

Bitola

Na koncu smo se sprehodili po Bitoli, drugem največjem mestu v Makedoniji. Ogledali smo si saat kulo, stolp z uro, Širok sokak, glavno ulico za pešce, balkon, s katerega je slavna Eleni pošiljala zaljubljene poglede Mustafu Kemalu Ataturku, ko je študiral v Bitoli, in še marsikaj drugega. Preden smo se odpravili domov, v Skopje in Leskovac, pa smo se srečali tudi s predstavnikoma slovenskega združenja v Bitoli.

Ekskurzijo je sofinanciral Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Sonja Dolžan


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo