V Sarajevu je bilo 13. in 14. maja 2017 srečanje učencev dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture. Srečanja učencev, ki se v Bosni in Hercegovini učijo slovenščino, so tradicionalna, letošnje je bilo osemnajsto. Organizatorja sta bila Zveza slovenskih društev v Bosni in Hercegovini Evropa zdaj in Slovensko kulturno društvo Cankar, pri pripravi programa je sodelovala Mateja Kregar, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Sarajevu, Kaknju in Zenici.

Zbrali so se učenci iz Sarajeva, Banjaluke, Slatine, Prijedora, Teslića, Tuzle, Zenice in Kaknja, pridružili so se jim tudi člani Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada. V hotelu Saraj je bilo dovolj prostora za sproščeno druženje, za izvedbo delavnic in tudi za večerno zabavo v disku. Z oken sob je bil prelep pogled na reko Miljacko in na mestno hišo Vijećnico, v kateri je Narodna in univerzitetna knjižnica.

Sarajevo je dom številnih Slovencev in pridne članice Društva so vodile likovno-ustvarjalno delavnico in delavnico ličenja. Učenci so se lahko udeležili še glasbeno-plesne delavnice, vodila jo je Davorka Drijenčić- Špringer, predsednica Slovenskega združenja meščanov Jožef Špringer Kakanj, in dramske delavnice, ki jo je vodil Pavel Ocepek, lektor za slovenščino na sarajevski Filozofski fakulteti. Največ učencev si je izbralo likovno-ustvarjalno delavnico, izdelovali so škatle za nakit. Zaradi mokre stene je žal odpadlo plezanje, učenci so si ogledali le filme o plezanju in spoznali športno opremo. Vsaka skupina je še pred večerjo predstavila svoje delo.

V soboto so se učenci družili v hotelu, v nedeljo so si ogledali mesto. Ena glavnih sarajevskih znamenitosti je Baščaršija, obiskali so tipične prodajalne, pred odhodom pa so imeli še kosilo – čevapčiče. Gostitelji so za vse goste pripravili obeske – zlate ribice. Morda bodo komu uresničile tri želje ali pa ga bodo le spominjale na srečanje v Sarajevu.

Barbara Hanuš