Učenje jezikov in širjenje obzorij


Avtor: U.S. Datum: 2045 dni nazaj.


Poletna šola, ki poteka vsako leto v Bovcu, obhaja letos 25 let. Od 16. do 30. avgusta 44 udeležencev razmišlja o vodilni temi »sožitje«. Dopoldanskim jezikovnim tečajem (slovenščina, nemščina, italijanščina, furlanščina in hrvaščina) sledi bogat program: ekskurzije, predavanja, diskusije in delavnice. Ena izmed udeleženk je tudi Julia Spitzer iz Hodiš, ki na celovški univerzi študira slovenščino in zemljepis.

Julia Spitzer (Foto: Rihter / Nedelja)

»Na Poletni šoli Bovec sem prvič. Vsako leto obiščem kakšno poletno šolo, večkrat sem bila že v Ljubljani. Časovno se do sedaj ni izšlo, da bi šla v Bovec, letos pa je le uspelo,« pripoveduje Julia Spitzer in dodaja, da ji je program zelo všeč. Obiskuje tečaj slovenščine, »ker bi rada izpopolnila svoje znanje,« čeprav govori odlično slovensko, a pravi, da vedno obstaja kakšna beseda, ki je še ne pozna in se je nauči na novo. To ji daje veliko veselja.

Jezikovni tečaj slovenščine poteka v dveh skupinah, ki ju vodita izkušeni lektorici Bernarda Volavšek-Kurasch in Tatjana Vučajnik. Pri slednji je tudi Julia Schuster, ki ji pri tečaju ugaja, da lektorica upošteva različne ravni predznanja slovenščine v skupini, tako da lahko res vsakdo napreduje.

Popoldne jim organizatorji ponudijo raznolik program. »Udeležila sem se delavnice Marije Wakounig z Dunaja: Skleniti mir – varovati sožitje. Bilo je zelo zanimivo. Bila sem tudi na gledališki delavnici, ki je bila zelo kreativna, saj smo delali telesne vaje in si izmislili skeč, ki smo ga nato tudi zaigrali,« razlaga Julia Spitzer. V programu sta bila med drugim še sprehod ob Soči, Stefan Pinter pa je vse zainteresirane vodil na ogled Kobariškega muzeja.

Jezika soseda se ne učijo samo pri vodenih dejavnosti, temveč tudi v prostem času. Tako Julia ni skupaj v sobi s študentkami iz Celovca, ampak s Slovenko in je zato tudi pogovorni jezik slovenščina. »To je odličen sistem,« priznava. Tem za pogovore seveda ne zmanjka, med drugim tudi zato, ker tudi njena sostanovalka študira geografijo.

Kot študentka zemljepisa je Julia Spitzer zelo navdušena nad Bovcem in okolico, kamor se bo zagotovo še kdaj vrnila v prostem času, saj bi rada šla na rafting. Šport je sicer ena njenih priljubljenih dejavnosti, s fantom kolesarita, rada tudi bere, posluša glasbo – vsekakor ji ni dolgčas.

Tudi na Poletni šoli v Bovcu ne poznajo besede dolgčas. Letos so imeli v programu še praznovanje ob 25-letnici. »Sodelovali so nekdanji udeleženci in nekdanje udeleženke, lektorice in lektorji so se predstavili,« pove Julia. Za glasbo je poskrbel univerzitetni AAU trio: Emil Krištof, Aleksander »Ipo« Ipavec in basist Stefan Gfrerrer.

Tako se »sožitje«, vodilo letošnje poletne šole, ki jo soorganizirajo univerze Celovec, Ljubljana, Koper, Trst, Videm, Rijeka, udejanja tudi v praksi. Udeleženke in udeleženci iz Alpsko-jadranskega prostora skupaj živijo večjezičnost, si širijo obzorja in presegajo meje.

Mateja Rihter / www.kath-kirche-kaernten.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo