“Upiral se je izumrtju jezika”


Avtor: U.S. Datum: 1900 dni nazaj.


„Janko Zerzer se je vedno boril proti asimilaciji narodne skupnosti, vedno se je upiral proti izumrtju svoje vasi in svoje materinščine“, je v lavdaciji poudaril predsednik NSKS Valentin Inzko o letošnjem Tischlerjevem nagrajencu.

„Boril se je proti asimilaciji“

Dolgoletni predsednik Krščanske kulturne zveze (KKZ) Janko Zerzer je v petek prejel 40. Tischlerjevo nagrado, najvišje priznanje Krščanske kulturne zveze in Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS). Vročila sta mu jo predsednika obeh organizacij, Janko Krištof in Valentin Inzko. „Janko Zerzer se je vedno boril proti asimilaciji narodne skupnosti, vedno se je upiral proti izumrtju svoje vasi in svoje materinščine“, je v svoji lavdaciji poudaril predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko.

Ob vsestranskih vidikih življenja letošnjega Tischlerjevega nagrajenca je Inzko na koncu poudaril: „Njegova velika ljubezen je slovenska beseda, narečna in pisna, kultura, ki ga spremlja skozi vse življenje, kultura, ki je bila njegovo poslanstvo! Smisel življenja!“

Ponos je preveval prijateljski in družinski krog na slovesni podelitvi 40. Tischlerjeve nagrade, predvsem pa je publika navdušeno sprejela komorno pevko Bernardo Fink in njeno izvedbo Schubertovih samospevov iz ciklusa „Die Winterreise“ („Zimsko popotovanje“). V nadaljevanju pa koroške ljudske v priredbi Matije Tomca. Spremljala jo je pianistka Monika Seher.

Zapel z domačim cerkvenim zborom

Tischlerjev nagrajenec Janko Zerzer se je pridružil svojemu cerkvenemu pevskemu zboru iz Sveč, pri katerem je začel peti pred dobrimi 70 leti, kakor je razodel zbranim. Odgovor, zakaj Zerzer ni že prej prejel Tischlerjeve nagrade, je preprost. Še do pred nedavnim jo je podeljeval sam, je pojasnil predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof. S podeljevanjem Tischlerjeve nagrade pa ohranjajo spomin na Joška Tischlerja in poudarjajo pomen te osebnosti za skupnost, je dejal predsednik KKZ.

Neprekinjeno od leta 1989 naprej poteka govorniški natečaj, pri katerem sodelujejo dijaki dvojezičnih višjih izobraževalnih ustanov, je pomen natečaja pojasnil Krištof.

„Živimo na račun revnejših“

Tankočutno je razmišljala Jana Haab iz 6. razreda ZG/ZRG za Slovence v Celovcu, zmagovalka govorniškega natečaja, ko se je vprašala: Ali se lahko zapremo v svoj mali udobni svet ali je v resnici celotni svet postal podoben odprti vasi? Kaj so aktualna vprašanja današnje migracije in kaj ali kdo jo pospešuje?

„Živel več vzporednih življenj“

Slovenska narodna, ki še posebno krepi domovinska čustva, je tudi srčika sporočila slavljenca, o katerem je spregovoril predsednik NSKS Valentin Inzko.

Pobudnik številnih inovacij

Inzko je ob vsestranskih vidikih življenja letošnjega Tischlerjevega nagrajenca poudaril, da je pri KKZ pod vodstvom Janka Zerzerja prišlo do številnih inovacij in pobud, „predvsem na področju mladinskega dela ter lutkovnega in mladinskega gledališča, ki je v več kot 40 letih doseglo raven, na katero smo lahko zelo ponosni.“

„Med mladino umira domači jezik“

Janko Zerzer je prejel najvišje priznanje, ki ga podeljujeta KKZ in NSKS za svoje življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju. Ena pobuda, ki se je rodila pri KKZ in mu je tudi danes posebej pri srcu, je skrb za družinski jezik, kakor je dejal.

Med tisimi, ki so s petjem olepšali podelitev 40. Tischlerjeve nagrade, je bil Kvartet Dobško jezero po vodstvom Simona Trießniga, pri katerem poje hčerka slavljenca, Nada.

SVSD / Več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo