USZS prvič organiziral dogodek v okviru Blejskega strateškega foruma


Avtor: U.S. Datum: 2043 dni nazaj.


V ponedeljek, 10. septembra 2018, je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu organiziral okroglo mizo »Diaspora kot most v sodobnih mednarodnih odnosih« v okviru letošnjega Blejskega strateškega foruma.

Okroglo mizo je gostil Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc.

Na okrogli mizi, ki jo je gostil minister Gorazd Žmavc so sodelovali: državna sekretarka na Uradu dr. Aleksandra Pivec kot uvodna predavateljica, Terens Spenser Nikolaos Quick, namestnik ministra za zunanje zadeve Grčije, dr. Raymond Xerri, direktor direktorata za Maltežane po svetu in predsednik mednarodne nevladne organizacije Evropejci po svetu, John Doma, častni konzul RS v Kanadi, Blaž Tomc Zidar, član upravnega odbora Društva VTIS in dr. Zvone Žigon, svetovalec na Uradu. Okroglo mizo je moderiral Igor E. Bergant.

Dogodka so se udeležili številni ugledni gosti, med njimi tudi predsednica Komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, minister Anton Peršak, kandidat za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Jožef P. Česnik, visoki predstavnik EU za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko, veleposlanik RS v Portugalski republiki Matjaž Longar, generalna konzula Vojko Volk in Milan Predan, predstavniki nevladnih organizacij iz Slovenije, zamejstva in sveta ter mnogi drugi.

Namen tovrstne prve okrogle mize je bila izmenjava izkušenj na področju sodelovanja s skupnostmi, ki živijo izven matične domovine. Udeleženci so izrazili željo po nadaljevanju tovrstnega povezovanja.

Minister Žmavc in državna sekretarka Pivec sta se udeležila tudi slavnostne otvoritve 13. Blejskega strateškega foruma, v popoldanskem času pa so potekala še bilateralna srečanja s predstavniki Grčije, Malte in Portugalske, ki so zadolženi za odnose med matično domovino in diasporo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo