V Avstraliji oživljajo učenje slovenščine


Avtor: slovenci Datum: 2871 dni nazaj.


Avstralija - Avstralska zvezna država Queensland postaja vedno bolj priljubljena destinacija za slovenske izseljence, ki pa zaradi želje po čim hitrejši asimilaciji v novo okolje mnogokrat izgubijo stik s slovensko kulturo. Slovenski jezik je nedvomno temelj slovenske identitete, a v Queenslandu že nekaj desetletij ni bilo na voljo organiziranega učenja slovenskega jezika. Z željo po zapolnitvi te potrebe je bilo sredi leta 2015 ustanovljeno, novembra 2015 pa tudi uradno registrirano Društvo za slovenski jezik in kulturo (Slovenian Language and Culture Association Queensland Inc).

Brisbane at night

Društvo od maja 2015 organizira skupinske lekcije slovenskega jezika v treh večjih mestih v Queenslandu: Brisbane, Sunshine Coast in Gold Coast. Lekcije potekajo v dopoldanskih urah med vikendi. Na voljo so ločene skupine za otroke in odrasle, priključijo pa se lahko vsi zainteresirani, ne glede na poreklo, starost ali predhodno znanje jezika. Do sedaj je pri lekcijah prisostvovalo že več kot 30 učencev. Med njimi so predvsem pripadniki 1., 2. in 3. generacije Slovencev, ter partnerji Slovencev, živečih v Avstraliji.

Poleg poučevanja slovenskega jezika si bo Društvo za slovenski jezik in kulturo prizadevalo za ohranjanje in promocijo slovenske kulture med pripadniki slovenske skupnosti v Queenslandu in tudi širšo javnostjo, ter za vzdrževanje kulturnega dialoga med Slovenijo in Avstralijo.

Več informacij o delovanju Društva je na voljo na Facebook strani Slovenian Language and Culture Association ali preko elektronskega naslova častne konzulke za Slovence v Queenslandu, Nevenke Golc-Clarke slovenian.consulate.qld@gmail.com.

Vir: USZS


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo