V brazilskem Recifeju teden slovenske kulture in dnevi slovenskega filma


Avtor: U.S. Datum: 1724 dni nazaj.


V muzeju brazilske zvezne države Pernambuco v mestu Recife je prejšnji teden potekala slovesna otvoritev tedna slovenske kulture. V muzeju so odprli dve razstavi; o največjem slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku ter nesnovni kulturni dediščini Slovenije, ki bosta na ogled do 9. junija. V Recifeju so odprli tudi dneve slovenskega filma.

Recife. Foto: pixabay

Razstava o življenju in delu Jožeta Plečnika je bila brazilskemu občinstvu že predstavljena v Brasilii, Sao Paulu in mestu Belo Horizonte. O delu in življenju največjega slovenskega arhitekta je danes v avditoriju muzeja predavala slovenska arhitektka Darja Kos Braga, ki živi in deluje v Braziliji, so sporočili iz slovenskega veleposlaništva v Braziliji.

Razstava o nesnovni kulturni dediščini Slovenije obsega 24 panelov, ki jih je v Evropskem letu kulturne dediščine pripravil Slovenski etnografski muzej in prikazuje bogato nematerialno kulturno dediščino Slovenije. Razstava je pred tem gostovala v narodni knjižnici Brasilie.

V Recifeju je v torek potekala tudi prireditev ob izdaji dvojezične mladinske knjige z naslovom Vlado. Gre za zgodbo o zmajčku Vladu, ki se dogaja v Ljubljani. Avtorica je brazilska pisateljica iz Ria de Janeira Maria Beatriz Farias de Souza, ki ustvarja pod psevdonimom Kuri. Ilustracije v knjigi so delo ilustratorja Pablo Borges iz zvezne države Pernambuco, v slovenščino je zgodbo prevedla priznana slovenska pisateljica in prevajalka Barbara Juršič.

V okviru kulturnih prireditev so v Recifeju danes odprli tudi dneve slovenskega filma, na kateri so prikazali film Razredni sovražnik. Poleg otvoritvenega filma bodo predvajani tudi filmi Srečen za umret, Ivan, Šiška Deluxe, Panika, Gremo mi po svoje, Cirkus Fantasticus in Izlet. Projekcije filmov bodo do 26. maja potekale v prostorih kulturnega centra Fundacije Joaquim Nabuco.

Veleposlaništvo Slovenije v Brasilii je sicer v torek v sodelovanju s predstavništvom Združenih narodov v Brasilii ter tamkajšnjo kmetijsko in veterinarsko fakulteto organiziralo tudi panelno razpravo ob drugem svetovnem dnevu čebel. Na dogodku se je zbralo več kot 200 ljudi, so še sporočili z veleposlaništva.

STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo