V Bruslju podelitev nagrad za književnost, prejme jo tudi Jasmin B. Frelih


Avtor: slovenci Datum: 2871 dni nazaj.


Bruselj - V Bruslju bodo danes podelili nagrade Evropske unije za književnost. Med dvanajstimi prejemniki nagrade je tudi slovenski avtor Jasmin B. Frelih za romaneskni prvenec Na/pol. Nagrado od leta 2009 podeljujejo obetavnim avtorjem v Evropi. Namenjena je spodbujanju kulturne in jezikovne različnosti in širjenju evropske literature preko meja.

koda ???15.00 reportaza s Slovenskih dnevov knjige na Kongresnem trguFoto: Nebojsa Tejic/STA

Fotografija je simbolična. Foto: Nebojsa Tejic/STA

Frelih je s prvencem Na/pol prepričal tudi slovenske bralce in strokovno javnost. Roman je bil leta 2013 nominiran za nagradi kresnik ter kritiško sito.

Frelih je absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kratke zgodbe, eseje in prevode objavlja v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi in v reviji Idiot. Lani je objavil zbirko kratke proze Ideoluzije (LUD Literatura).

Žirijo so poleg Freliha letos prepričali še Christophe Van Gerrewey (Belgija), Tanja Stupar-Trifunović (Bosna in Hercegovina), Antonis Georgiou (Ciper), Bjorn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Nenad Joldeski (Makedonija), Benedict Wells (Nemčija), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Romunija) in Jesus Carrasco (Španija). Vsak nagrajenec prejme 5000 evrov.

Doslej sta evropsko nagrado za književnost iz Slovenije prejeli avtorici Nataša Kramberger leta 2010 za delo Nebesa v robidah: roman v zgodbah ter Gabrijela Babnik leta 2013 za roman Sušna doba.

Današnje podelitve se bo udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, ki se sicer v Bruslju udeležuje zasedanja Sveta EU za izobraževanje, mladino, kulturo in šport. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo