V galeriji Mucsarnok doslej največja razstava slovenske umetnosti na Madžarskem


Avtor: U.S. Datum: 3128 dni nazaj.


Budimpešta,  - V galeriji Mucsarnok na Trgu herojev v Budimpešti SO odprli razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti z naslovom Mojstri in učitelji, tradicija in kontinuiteta v slovenskem slikarstvu. Doslej največjo predstavitev slovenske likovne ustvarjalnosti na Madžarskem je pripravil Milček Komelj, spremljale jo bodo še tri stranske postavitve.

Ljubljana, Slovenska matica.Simpozij ob 150. obletnici Slovenske matice, udelezil se ga je predsednik republike Borut Pahor, ki je imel tudi pozdravni nagovor.komeljFoto: Daniel Novakovic/STA

Komelj je v osrednjo razstavo vključil širok izbor avtorjev, od Božidarja Jakca in Gojmirja Antona Kosa, prek modernističnih umetnikov Zorana Mušiča, Marija Preglja in Gabrijela Stupice, do Bogdana Borčiča, Andreja Jemca, Branka Suhyja, Janeza Bernika, Hermana Gvardjančiča, Emerika Bernarda in Jožefa Muhoviča.

Njihove umetnine spremljajo stranske razstave, posvečene arhitektu Jožetu Plečniku, lendavskem kiparju Györgyju Zali in srednjeveškem slikarju Janezu Aquili. Na ogled bodo do 27. septembra, ko se zaključi tudi osrednja postavitev.

Razstava je nastala v organizaciji Galerije-muzeja Lendava in ob sodelovanju veleposlaništva Slovenije v Budimpešti. Častna pokrovitelja razstave sta predsednika Slovenije in Madžarske Borut Pahor in Janos Ader.

Po razstavi Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920 leta 2013 v Parizu in razstavi Magija umetnosti: Protagonisti slovenske sodobne umetnosti 1968-2013 v začetku letošnjega leta na Dunaju je to tretja velika predstavitev slovenske umetnosti v tujini v zadnjih nekaj letih.

vir:STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo