Konec oktobra je bil v banjaluškem Klubu nacionalnih manjšin večer, ki so ga poimenovali V literaturi in ilustraciji. Gosta sta bila pesnik in pisatelj Samo Dražumerič in ilustrator Peter Škerl, oba iz Dolenjske.

Večer sta organizirala “Društvo Slovencev Triglav Republike Srbske” iz Banjaluke in “Društvo za razvijanje prostovoljnega dela” iz Novega mesta, sicer dolgoletna partnerja v različnih kulturnih in izobraževalnih izmenjavah, ki potekajo med mestoma.

Udeleženci so se seznanili s poezijo in proznim ustvarjanjem Sama Dražumeriča in slikovitim opusom večkrat nagrajenega ilustratorja Petra Škerla. V manjši razpravi, ki se je ob tem razvila, so se pogovarjali o pomenu slovenskega jezika, njegovi vlogi danes in skrbi zanj. V prostoru kluba so bile na ogled tudi črno-bele ilustracije Petra Škerla, nastale po romanu Georga Orwella Živalska farma. Močne in zgovorne ilustracije so odlično upodobile satirično alegorijo enega najpomembnejših družbenih vizionarjev 20. stoletja.

Pozdravne besede je gostom namenila Marija Petkovič, članica slovenskega društva Triglav. Ob zaključku večera je zbrane nagovoril in odprl razstavo Marjan Ristić, pooblaščeni minister, vodja konzularne pisarne v Banjaluki. Večer so podprli Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu in zamejstvu, ministrstvo prosvete in kulture Republike srbske, mesto Banja Luka in Mestna občina Novo mesto.

Klavdija Kotar