V luči Cankarjevega leta in stote obletnice njegove smrti


Avtor: U.S. Datum: 1955 dni nazaj.


Osrednji del oddaje Slovencem po svetu je tokrat v luči Cankarjevega leta in stote obletnice njegove smrti, v znamenju dela našega največjega pisatelja in promocije slovenske kulture, literature in jezika v tujini.

Ivan Cankar. Foto: Wikimedia Commons

Prav te dni na več kot 50 univerzah po svetu, kjer delujejo lektorati slovenskega jezika, namreč potekajo Svetovni dnevi Ivana Cankarja, delček bogatega kulturnega dogajanja v okviru tega projekta v poljskem Lodžu in španski Granadi pa smo zabeležili tudi v Oddaji Slovencem po svetu. Podali smo se tudi na Sever Evrope. Ivan Cankar je tudi ime , ki ga dobro poznajo v slovenski skupnosti na Finskem. Soimenjak največjega slovenskega pisatelja je bil namreč zelo aktiven in pomemben član slovenske skupnosti v tej nordijski državi. O priimku Cankar, očetu Ivanu in slovenski kulturi na severu Evrope bosta razmišljala njegova sinova Niko in Miha Cankar. V oddajo pa so vnesli tudi že nekaj decembrskega, prazničnega vzdušja in se odpravili na Miklavževanje k slovenskim rojakom v Švico.

Posnetek je objavljen na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo