V Moskvi razstava Kobariškega muzeja o ruskih vojakih v Julijskih Alpah


Avtor: slovenci Datum: 2732 dni nazaj.


Moskva- V Muzeju moderne zgodovine Rusije v Moskvi so ta teden odprli gostujočo razstave Kobariškega muzeja, ki bo vabila na slovesnost ob 100-letnici Ruske kapelice pod Vršičem. Razstava, ki jo bo odprl minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, obenem sovpada s 25-letnico samostojnosti Slovenije in Ruske federacije.

100 let ruske kapelice bodo obeležili tudi v Moskvi. Foto: Daniel Novaković/STA

100 let ruske kapelice bodo obeležili tudi v Moskvi. Foto: Daniel Novaković/STA

Kobariški muzej je v sodelovanju z ministrstvom za kulturo lani novembra sprejel pobudo za postavitev razstave v Moskvi.

Prvi del razstave je del postavitve - Velika vojna v Krnskem pogorju, ki je že gostovala v številnih evropskih prestolnicah, med drugim v Rimu, Parizu, Londonu, Budimpešti, Strasbourgu in na Dunaju.

Drugi del razstave z naslovom Sinovi Rusije v Julijskih Alpah prinaša zgodbo o ruskih vojnih ujetnikih na soški fronti, še posebej o tragičnih dogodkih v marcu 1916 pri gradnji ceste čez prelaz Vršič, ko so snežni plazovi vzeli življenja mnogim ruskim vojakom.

Preživeli so pod Vršičem še v istem letu zgradili cerkvico v spomin na umrle tovariše. Obnovljena spominska kapelica spominja na ta dogodek še danes, obenem je postala mesto srečevanj najvišjih predstavnikov Slovenije in Rusije zadnjo nedeljo v juliju. Letošnje slovesnosti se bo udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Razstava bo v Moskvi odprta do 14. julija, od 22. julija do konca avgusta pa si jo bo bo mogoče ogledati v Planinskem muzeju v Mojstrani. Razstavo spremlja katalog. Avtor razstave in kataloga je muzejski kustos Željko Cimprič, so sporočili iz muzeja.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo