V Motovun prihaja priljubljeni filmski festival


Avtor: slovenci Datum: 2767 dni nazaj.


Motovun - Eden najbolj priljubljenih filmskih festivalov na Hrvaškem, mednarodni Motovun film festival, se bo letos začel v torek 26. julija. Na 19. festivalu, ki bo potekal v istrskem mestecu na hribu, bodo do 30. julija premierno predvajali 15 celovečercev, med njimi tudi Nočno življenje slovenskega režiserja Damjana Kozoleta.

Filmska srenja se seli v Motovun.

Filmska srenja se seli v Motovun. Foto: Hina/STA

V goste prihaja priznani in večkrat nagrajeni slovenski filmski ustvarjalec Damjan Kozole z novim filmom Nočno življenje, za katerega je na letošnjem festivalu v čeških Kalovyh Varyh dobil nagrado za najboljšega režiserja, so zapisali na spletni strani festivala. Film predstavljajo kot napeti triler, ki preiskuje temno plat Slovenije in skrita življenja dobro znanih "zmagovalcev tranzicije".

Slovenija bo imela svojega člana tudi v žiriji, to je režiser Klemen Dvornik. Slovenska produkcija bo zastopana tudi v Motovun kampusu, ki odpira vrata študentom filmskih šol.

Organizatorji med filmi izpostavljajo režijski prvenec priznane beograjske igralke Mirjane Karanović Dobra ženska, ki je bil julija nagrajen na filmskem festivalu v Pulju, ter prav tako v Pulju nagrajen film Vse najboljše hrvaške režiserke Snježane Tribuson.

V petih festivalskih dneh bodo v Motovunu prikazali več kot 60 filmov, od tega 19 celovečercev v glavnem programu. Med njimi bo tudi zmagovalec Berlinskega festivala Odprto morje režiserja Gianfranca Rosija, ki govori o begunski krizi. Za glavno festivalsko nagrado se bo potegoval tudi priljubljeni francoski režiser Bruno Dumont s črno komedijo Slack Boy.

Festival bo odprl ameriški neodvisni film Tangerine Seana Bakerja, v celoti posnet z mobilnim telefonom.

Kot odziv na trenutno politično situacijo v Evropi so oblikovali poseben program, poimenovan Kje ste bili leta 2016?, ki bo prek petih filmov iz petih držav, od Hrvaške do Rusije, spregovoril o porastu skrajne desnice v različnih delih celine.

Kot vsako leto bodo prikazali vrsto filmov, ki so nastali v manj znanih kinematografijah od Nove Zelandije prek Argentine do Islandije.

Letošnja partnerska država festivala je Italija, ki jo bodo predstavili skozi tri programe in 15 filmov s poudarkom na aktualnih mojstrih režije Giuseppeju Tornatoreju, Paolu in Vittoriu Tavianiju, Paolu Sorrentinu, Matteu Garroneju in Nanniju Morettiju. Videti bo mogoče tudi filme s skrajnjega juga države ter posebno projekcijo sveže restavrirane kopije enega največjih filmov vseh časov - klasike Armacord Federica Fellinija.

Potrdili so, da so odpovedali premiero filma Gimme Danger o rokovski skupini The Stooges in njihovem pevcu Iggyju Popu. Pojasnili so, da se je režiser Jim Jarmusch po predvajanju filma v Cannesu odločil znova montirati film, zaradi česar so odpovedali že dogovorjene predstave.

Poleg filmskega so organizatorji poskrbeli tudi za glasbeni program, v katerem bodo med drugimi nastopili priljubljeni hip-hop in rap glasbenik Edo Maajka ter italijanski etno band Kalascima.

Festivalsko nagrado maverick, namenjeno avtorjem, ki so svojo individualnost in svobodni duh razširili zunaj filmskega sveta, bodo podelili srbskemu režiserju Želimirju Žilniku. Direktor festivala ZagrebDox in producentske hiše Factum Nenad Puhovski pa bo letos prejel nagrado, poimenovano 50 let, za zaslužne hrvaške filmske delavce. Vir: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo