V Pančevu so predstavili antifašistično gibanje “TIGR”


Avtor: U.S. Datum: 2279 dni nazaj.


V Ljudskem muzeju v Pančevu so v petek, 16. marca 2018, predstavili antifašistično gibanje TIGR. Prisotne sta pozdravila generalni sekretar društva TIGR Primorske Miha Pogačar iz Sežane in predsednica podružnice v Ilirski Bistrici Bernarda Dodič. Po uvodnem nagovoru in prebranem recitalu so prisotnim prikazali dokumentarni film prvih aktivistih tega gibanja, ki so jih italijanski fašisti zverinsko mučili in ustrelili.

"Društvo TIGR Primorske je društvo, ki neguje tradicijo organizacije "TIGR" (okrajšava za Trst, Istra, Gorica, Rijeka), prve antifašistične organizacije v Evropi. V našem programu so aktivisti društva, ki opozarjajo na zgodovinska dejstva naše preteklosti. Mi člani se zalagamo za negovanje rodoljubnih tradicij te edinstvene organizacije, ki je v nekem smislu postavila temelje vsem dogodkom, ki so postavili slovenski narod na pravo stran, na stran zmagovalca proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. S svojim delovanjem želimo utrditi zavest ljudi o prisotnosti TIGR-a na Primorskem, utrditi njegov ugled in v spomin na plemenita dejanja Tigrovcev ohranjati njegovo sporočilo. Prizadevamo si za čim večjo osveščenost javnosti o pomenu in vlogi antifašizma na Primorskem med obema vojnama in delovanju organizacije TIGR kot vseprimorskega narodno obrambenega gibanja. Primorski antifašisti so v času druge svetovne vojne z ostalimi borci jugoslovanskih narodov in narodnosti ustvarili pogoje za združitev velikega dela ozemlja, kjer so živeli in živijo Slovenci. Zato organiziramo in spodbujamo aktivnosti po šolah med mladimi, organiziramo druženja v knjižnicah, spominska srečanja in druge prireditve, kjer naj se sliši in vidi naša enotnost, naša beseda in zgodovinska resnica." je rekla Bernarda Dodič na koncu svojega nagovora.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo