V Piran se vrača festival sredozemske glasbe


Avtor: U.S. Datum: 3234 dni nazaj.


piran-tartinijev-trg-slovenci-izseljenci

Piran bo tudi letos med gostitelji mednarodnega festivala sredozemske glasbe Sete Sois Sete Luas. Konec tedna se bodo na dveh koncertih predstavile zasedbe s Sicilije, Portugalske in Zelenortskih otokov. Festival presega glasbene okvire in daje poudarek na mobilnosti umetnikov. Pestre večere bo nudila še mednarodna glasbena akademija.

Festival Sete Sois Sete Luas, kar v prevodu iz portugalščine pomeni Sedem sonc, sedem lun, poteka že 23., v Piranu pa gostuje tretje leto. V mednarodni festival glasbe Sredozemlja in portugalskega sveta je vključenih 33 mest iz evropskih in sredozemskih držav ter Brazilije, vsako leto pa se ta mreža širi, je na današnji novinarski konferenci navedla vodja občinskega urada za družbene dejavnosti Lada Tancer.

V petek bosta na Tartinijevem trgu nastopili sicilijanska zasedba Lorimest in 7Luas.cordas.orkestra, ki združuje različne umetnike iz Portugalske, Italije, Zelenortskih otokov in Maroka. V soboto pa bo moč prisluhniti tradicionalnim portugalskim melodijam z modernim pridihom v izvedbi zasedbe Pe Na Terra. Vstop na oba koncerta bo prost.

piran-punta-slovenci-izseljenci

Tancerjeva je ob tem izpostavila, da se mesta, vključena v festival, poleg glasbe mrežijo tudi na drugih področjih, kot so slikarstvo, književnost in kulinarika.

Med cilji festivala je tudi mobilnost umetnikov. Letos je tako v Italiji in na Portugalskem razstavljala likovnica Mira Ličen Krmpotič. Slikarka je izrazila navdušenje nad zagnanostjo udeležencev in povezovanjem različnih kultur ter kot primer dobre prakse izpostavila ponovno uporabo opuščenih prostorov.

Kot je poudaril piranski župan Peter Bossman, je letošnje poletje v Piranu še posebej pestro in ga zaznamujejo kakovostni glasbeni večeri. Že od ponedeljka namreč poteka mednarodna glasbena akademija Giuseppe Tartini, v sklopu katere se bodo mladi udeleženci predstavili s petimi koncerti. Otvoritveni gala koncert Mladi umetniki za mir z gostjo Manco Izmajlovo bo v četrtek na Tartinijevem trgu.

Po besedah idejnega očeta akademije Benjamina Izmajlova gre pri projektu tudi za veliko promocijo Slovenije in posebej Pirana. Sašo Fajon iz Društva meščanov mesta Piran pa je izpostavil tvorno sodelovanje hotelirjev, turističnih delavcev, italijanske skupnosti in piranske župnije, ki so omogočili izvedbo akademije.

Presenečenje pripravljajo tudi piranski ribiči. Kot je pojasnila Mojca Dolšak iz Zveze kulturnih društev Piran, bodo v času trajanja večine koncertov, od četrtka do nedelje, na ploščadi pred Tartinijevim gledališčem ponujali lokalne morske dobrote.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo