V rimskem senatu bo sedela tudi Tatjana Rojc


Avtor: U.S. Datum: 2100 dni nazaj.


Slovenska manjšina bo tudi v prihodnje imela svojo predstavnico v Rimu. Tatjana Rojc bo kljub polomu levice in Demokratske stranke (PD), za katero je kandidirala, postala senatorka.

Tatjana Rojc Foto: Jože Suhadolnik

Tatjana Rojc Foto: Jože Suhadolnik

To je posledica srečnega spleta okoliščin. PD je Rojčevo uvrstil na drugo mesto seznama kandidatov za senat v Furlaniji-Julijski krajini. V skladu s pričakovanji je PD osvojila le enega od sedmih sedežev v senatu, ki pripadajo sosednji pokrajini. Prvi na seznamu je bil Tommaso Cerno, ki pa je kandidiral tudi v Lombardiji in je v svojem okrožju v središču Milana zmagal, tako da se je v parlament uvrstil neposredno. Kaže, da bo v senatu celo edini predstavnik leve sredine iz Lombardije, ki ima več kot deset milijonov prebivalcev.

Tatjana Rojc je za Radio Koper napovedala: "Seveda veliko bo odvisno od sestave parlamenta, ki bo dokaj komplicirana, in od vlade, ki jo bodo sestavljali glede na volilni rezultat. Seveda je moja prva skrb moja narodna skupnost. Treba je urediti volilni zakon. Vem, da bo s temi rezultati to precej oteženo. Dobiti bo treba tako zavezništvo med parlamentarci iz leve sredine, ki bodo seveda v opoziciji, da bomo lahko nekako poskusili najprej spremeniti volilni zakon in zagotoviti lažjo izvolitev slovenskega predstavnika v parlament."

Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo