V Rumi beremo s Slovenijo


Avtor: U.S. Datum: 1792 dni nazaj.


Letos smo se že drugič pridružili slovenski Noči knjige z dvodnevnim projektom Beremo s Slovenijo, ki smo ga izvedli v DS Emona Ruma od 11. do 12. maja. Naša gostja je bila priljubljena slovenska pisateljica mag. Barbara Hanuš, soustvarjalka otroške revije Ciciban.

Projekt so finančno podprli Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Bralna značka Slovenije in DS Emona Ruma s sponzorji in prostovoljci, strokovno pa slovenski Zavod za šolstvo.

Srečanja se je prvi dan udeležilo 53 in drugi dan 32 učencev, starih od 8 do 13 let. Prišli so iz društev oz. skupnosti Slovencev iz Niša, Kruševca, Smedereva, Beograda, Vršca, Novega Sada in Rume ter gostje iz Banjaluke. Prvi dan se nam je pridružilo tudi 9 učencev, ki obiskujejo fakultativni pouk slovenščine v OŠ Prve vojvodinske brigade pri prof. Nini Stanimirov Veriš.

Za dobro počutje in izvedbo nekaterih delavnic so poskrbele skrbne članice gostujočega društva, za koordinacijo pa učitelji dop. pouka. Otroci so se lahko izkazali v različnih delavnicah: kuharski, športni, likovni, plesni, naravoslovni in literarno ustvarjalni z naslovom Slovenski pravljični junaki. Ob delu pa so imeli še dovolj časa za branje slovenskih mladinskih knjig in za prijetno, spoštljivo druženje z vrstniki iz društev Slovencev iz Srbije in BiH.

V najpristnejšem stiku s knjigo pa so bili učenci na večerni prireditvi, ki jo je za njih pripravila pisateljica Barbara Hanuš. Na zanimiv in slikovit način je v prvem delu predstavila nastajanje knjig: kje ustvarjalec dobi navdih in dejo za pisanje, kdo je ilustrator, urednik …, pokazala jim je večjezične knjige, ki jih lahko berejo otroci, ki še ne znajo slovensko. V nadaljevanju je k razmišljanju pritegnila vse udeležence, morali so iskati slovenske besede ali sestavljati stavke. Na koncu je otroke pozvala, da v paru iz svojih teles sestavijo črko iz slovenske abecede. Bilo je nadvse zabavno in poučno.

Otroci so svoje vtise strnili v nekaj stavkih. Zapisali so:

 • Jelena, Beograd: "Pri športu smo skakali v vreči, vlekli vrv in tekli. Moja ekipa je zmagala v vleki vrvi. Dobili smo medaljo. Meni je bilo v Rumi zelo všeč. Naučila sem se, da ne smemo uničevati okolja."
 • Ljubica, Niš, Ksenja, Smederevo: "Meni je bila najboljša kuharska delavnica. S prijateljicami smo pripravile različne sladke jedi. Lepo je bilo, ko smo topile čokolado in polnile košarice s suhim sadjem. Na koncu smo pojedle vso preostalo čokolado. Ostali bi lahko več dni."
 • Relja, Beograd: "Mene so motile smrdljivke, ki so zvečer priletele v sobo."
 • Jana M., Nataša, Beograd: "Pri plesni delavnici smo plesali folklorne plese. Bilo je dobro, počutila sem se super!"
 • Elena, Beograd: "Nisem mogla spati, ker sem preveč pojedla. Najboljša je bila kuharska delavnica."
 • Tara, Beograd: "Najlepše mi je bilo na likovni delavnici. Narisala sem drevo z veliko cvetov iz makaronov. Ni mi bila všeč večerna zabava."
 • Teodora, Beograd: "Hrana je bila dobra. Veliko smo se igrali. Všeč mi je bila literarna delavnica. Ves dan smo ustvarjali. Za vedno mi bo ostalo v lepem spominu naše druženje."
 • Jovan, Beograd: "Meni je bilo vse všeč. Le postelja je bila pretrda."
 • Anja, Kruševac: "Lepo je bilo spoznati tudi druge otroke, ki se učijo slovensko. Dobila sem nove prijatelje."
 • Hana, Beograd: "Najlepše mi je bilo v športni delavnici in z Nedo. Neda je moja nova prijateljica."
 • Milica, Vršac - Gudurica: "Meni je bilo čisto vse všeč."
 • Mario, Vršac – Gudurica: "Zelo lepo sem se imel, vse mi je bilo všeč, posebno šport."
 • Radmila, Vršac - Gudurica: "Delavnice so bile zelo zanimive in lepo mi je bilo."
 • Jana, Beograd: "Najboljše je bilo v literarni delavnici. Spoznala sem junake iz slovenskih zgodb. Pisali smo pesem o teh junakih. Iskali smo rime. Zelo mi je bilo lepo. Jaz bi še rada prišla."

Slovenski literarni junaki

(pesem, ki je nastala v literarni delavnici)

Kekec je dobro delo naredil,
Zato se je veselil.
Bedanec se je Kekcu smejal,
A on ga je v kozji rog nagnal.
Bobek v gozdu hišico išče
In Muco Copatarico obišče.
Muca mu skuha kosilo in mu da darilo.
Jelka z dežnikom prileti in vse obdari.
Bogdanka si novo krilo želi,
S škarjami ga lahko naredi.
Zdaj pa vsak naj lepo zaspi.

Vsi udeleženci se za pripravo in izvedbo projekta Beremo s Slovenijo najlepše zahvaljujemo organizatorjem, izvajalcem delavnic, pisateljici Barbari Hanuš za nastop in finančnim podpornikom. Bilo nam je lepo.

Učitelji dop. pouka v Srbiji: Rut, Zoran in Tatjana


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo