V Sarajevu so se sklenili tretji dnevi slovenskega filma


Avtor: U.S. Datum: 1880 dni nazaj.


Slovensko društvo Cankar Sarajevo, Lektorat slovenskega jezika na FF UNSA in Slovenski filmski center smo že tretje leto zapored pripravili Dneve sodobnega slovenskega filma. Trije večeri trije filmi, ki jih je izbral mag. Pavel Ocepek, učitelj slovenščine na FF UNSA, skupaj z Nerino Kocjančič s Slovenskega filmskega centra, so nastali v letu 2018 in s svojo izpovedno močjo in kvaliteto zaznamovali slovensko filmsko produkcijo, osvojili so ne le slovensko občinstvo, temveč se odmevno predstavljajo na festivalih po svetu.

Prvi večer si je film Darka Štanteta Posledice ogledalo 123 obiskovalcev, mag. Ocepek pa se je v otvoritvenem nagovoru naslonil na misel Miha Mazzinija, enega od režiserjev prikazanih filmov, ki je zapisal, da je naloga umetnosti ravno ta, da nas razgiba čustveno in razumsko, da nas premakne v srcu in v umu. Ob tem je izpostavil, da to nalogo več kot odlično izpolnjujejo vsi trije izbrani filmi, z intimno zgodbo pripovedujejo o čisto navadnih ljudeh in o posledicah, ki jih prinesejo bodisi lastne bodisi odločitve družbe oziroma tistih, ki so na čelu
in odločajo.

Drugi večer smo prikazali film Miha Mazzinija Izbrisana (132 obiskovalcev), tretji večer pa film Miroslava Mandića Igram, sem (190 obiskovalcev). Slednji je nastal v koprodukciji s hrvaškimi in bosanskimi ustvarjalci, zato je bilo več kot dobrodošlo, da smo po projekciji pripravili pogovor z avtorji filma. V pogovoru, ki ga je povezoval Nebojša Jovanović, sta iz Slovenije sodelovala Miroslav Mandić (režiser) in Gregor Zorc (igralec), iz Bosne in Hercegovine pa igralci: Senad Bašić, Amar Čustović in Luna Zimić Mijović.

Projekt III. dnevi sodobnega slovenskega filma v Sarajevu, ki ga je obiskalo več kot 440 ljubiteljev filma in ki so ga nekateri že poimenovali "mini festival" so finančno podprli: Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik na FF UL ter podjetja Petrol, Intereuropa in Addiko bank.

Slovensko društvo Cankar - Sarajevo


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo