V Škerkovi domačiji načrtujejo center za Kras


Avtor: U.S. Datum: 2396 dni nazaj.


Dežela Furlanija-Julijska krajina je formalno sprejela zapuščinsko dediščino Jožeta Škerka in torej postala lastnik polovice njegove znane domačije v Trnovci, v kateri je pokojni odvetnik skupaj z tudi že pokojno ženo Zoro Koren uredil razstavno galerijo.

Škerkova domačija v Trnovci.

Škerkova domačija v Trnovci. Foto: Primorski dnevnik

Medtem ko je Škerk domačijo zapustil Deželi, je njegova pozneje umrla soproga svoj polovični premoženjski delež namenila Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU). Zakonca Škerk sta izrazila željo, da bi v Trnovci zrasel Raziskovalni, študijski in umetniški center za razvoj Krasa Jože Škerk in Zora Koren. Upravljali naj bi ga Dežela in SAZU, ob aktivni soudeležbi slovenske manjšine, napoveduje deželni odbornik Gianni Torrenti, ki se je veliko ukvarjal s tem vprašanjem. Veliko zaslug, da se je stvar rešila po želji zakoncev Škerk nosi podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec, ki je tudi spremljal in spodbujal dogovarjanje med Deželo in SAZU.

Sodeč po uradni ekspertizi Agencije za prihodke je kraška domačija trenutno vredna 2.362.929 evrov (nepremičninski del 2.150.325 evrov ter dvorišče in sosednja zemljišča 212.604 evrov), kateri je treba prišteti stroške za obnovo. Deželni odbor je pooblastil pristojne službe, da se s SAZU dokončno dogovorijo o lastnini domačije, ob upoštevanju želje pokojnih lastnikov, da bi lastnina ostala nedeljiva, na kar je ugledna slovenska ustanova že dejansko pristala.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo