V Sloveniji na poročnem potovanju


Avtor: U.S. Datum: 1667 dni nazaj.


Martin Pavšer je svoji ženi za poročno darilo podaril potovanje v domovino njunih prednikov.

Avgust, zadnji mesec počitnic za vse, ki se še šolajo, prinaša nove zgodbe Slovenk in Slovencev z vsega sveta. Vedno nas zelo razveselijo tisti, ki pridejo v domovino prednikov prvič, saj so občutki, ki jih delijo z nami, pristni in so lahko za zgled vsem tistim, ki niso in verjetno tudi nikoli ne bodo zadovoljni. Martin Pavšer je s svojo ženo Belen v Slovenijo pripotoval drugič, zanjo je to prvi obisk domovine. Tončko Šimc je z Dolenjske pot pred več kot 50 leti popeljala v Francijo, od koder je to poletje po dolgem času znova prišla domov. Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad pa je predstavilo svojo monografijo »Preteklost za prihodnost«, v kateri so zaobjeli svojo zgodovino, delovanje in prizadevanja društva.

Belen in Martin Pavšer prihajata iz Buenos Airesa. Martin je v Sloveniji drugič, Belen Prvič. Potovanje v domovino je bilo Martinovo poročno darilo Belen. Martin Pavšer je inženir v podjetju, ki izdeluje gospodinjske aparate, Belén študira veterino. Nikakor ne more biti presenečenje, da sta imela ob prihodu natančen načrt, kaj vse želita videti v domovini njunih prednikov. Seveda sem ju najprej vprašal, kako to, da sta se odločila obiskati našo deželo.

Tončka Šimc se je poleti vrnila domov. Z Dolenjske jo je pot pred več kot 50 leti popeljala v Francijo. Začetki so bili precej težki, saj ni poznala jezika, zanjo je bilo vse novo in zelo veliko. Po mnogih letih življenja v tujini se pogosto vrača v domovino in daljši čas preživlja tudi na Dolenjskem. O  svoji izkušnji življenja v Franciji je nekaj misli zaupala Lili Brunec.

Na letošnji julijski prireditvi Dobrodošli doma je Društvo Slovencev Kredarica Novi Sadpredstavilo svojo monografijo »Preteklost za prihodnost«, v kateri so zaobjeli svojo zgodovino, delovanje in prizadevanja društva, katerega začetki segajo v leto 1991. Mojca Delač je ob tej priložnosti pred radijski mikrofon povabila Predsednico Upravnega odbora Društva, Elzo Ajduković in novega predsednika društva, Đorđa Veselinova. V prispevku pa boste lahko slišali tudi Moško pevsko skupino Slovenskega društva Kredarica.

Še kratki novici:

Svetovni slovenski kongres je pripravil bralno-risalni natečaj, ki je namenjen otrokom do 15. leta starosti. Otroci naj sami ali s pomočjo staršev preberejo besedilo koroške ljudske pravljice Hvaležni medved in za natečaj pripravijo risbo oziroma sliko na listu formata A4 z motivom iz pravljice, ki se jim je najbolj vtisnil v spomin. Več podatkov najdete na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, risbe pa sprejemajo do 20. oktobra letos.

Do jutri v okolici Ivančne Gorice v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa poteka 23. poletni tabor slovenskih otrok po svetu. Osrednji namen tabora je krepitev ljubezni do Slovenije in slovenskega jezika, so zapisali na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa, kjer najdete tudi več informacij.

Prisluhnite oddaji: Slovencem po svetu (Radio Prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo