V Splitu zadonela slovenska pesem


Avtor: slovenci Datum: 2687 dni nazaj.


Na ljubeznivo povabilo Slovenskega kulturnega društva „Triglav“ Split, je ženski pevski zbor „Slovenčice“  odšeč na gostovanje v Split od 16. do 18. septembra 2016.  Prijateljstvo med nami in našimi zbori poteka od gostovanja MePZ SKD „Triglav“ na regionalnem srečanju slovenskih pevskih zborov, ki ga  je organizirala Slovenska skupnost Tuzla. Takrat so  splitski potomci Slovencev  prvič prepevali  slovenske pesmi v Tuzli, stkale so se niti prijateljstva. Dogovorili smo se, da v letu 2016 zadoni naša lepa slovenska pesem tudi v Splitu. Slovenska pesem je najlepši del slovenske kulture, ona je jezik ljubezni, čustev, zrcalo slovenske duše, v težkih in  srečnih trenutkih.

slovencice-pred-nastop-na-rivi

In tako je ženski pevski zbor „Slovenčice“  v petek,  16. septembra zapustil Tuzlo in se napotil proti Splitu, kjer so nas prisrčno dočakali naši domačini, člani SKD „Triglav“.  Rezervirali so nam dobro namestitev v Prodstranah pri Splitu,  potem pa so nam organizirali vodeni razgled Splita in se zares potrudili, da Split doživimo v najlepšem ozračju.  „Slovenčice“ smo bile navdušene in hvaležne našim gostiteljem, da so organizirali tako strokovno in prijetno spoznavanje njihovega mesta.

Celovečerni koncert Ženskega pevskega zbora „Slovenčice“ in Mešanega pevskega zbora SKD „Triglav“ je potekal v soboto, 17. septembra 2016, z začetkom ob 19:00 uri v lepi dvorani Mestnega lutkovnega gledališča ki se nahaja v centru Splita. Domačini so koncertu dali naslov „Pozdrav jeseni“, naredili so lepe plakate, vabila in programe. MePZ „Triglav“ je prvi zapel 10 pesmi, malo slovenskih, malo dalmatinskih, potem pa smo jih na odru zamenjale „Slovenčice“ in zapele 9 pesmi, večino slovenskih, predstavile pa smo publiki tudi tri bosanske sevdalinke. Publika ki je napolnila dvorano, je vsako našo izvedbo nagradila z velikim aplavzom. Ko je izzvenela še naša zadnja pesem, so se „Slovenčicam“ na odru pridružili  pevke in pevci MePZ „Triglav“ in potem smo vsi skupaj, ob spremljavo harmonike, zapeli pesem „Mi se imamo radi“.  Saj smo se vsi tako prijateljsko združeni prepevajoč lepe pesmi, res počutili mladi, še posebej, ker smo doživeli tako buren in prijeten odziv publike.

Po koncertu pa smo nadaljevali naše druženje in prepevanje v prostorih Slovenskega kulturnega društva „Triglav“, ter spoznali še  več novih prijateljev iz Splita. Domačini so za nas pripravili večerjo in se potrudili, da nam nič ni manjkalo, tako da smo „Slovenčice“ čutile, da smo bile iskreno dobrodošle. Predsednika naših dveh društev sta se pogovarjala o novih projektih za naslednje leto, domačini pa so nam podarili 160 knjig za našo knjižnico, za kar smo jim zelo hvaležni. Na koncu smo se dogovorili, da se drugo leto spet srečamo s pesmijo v Tuzli.

V nedeljo 18. septembra smo se poslovile od Splita, in smo v Tuzlo prispele bogatejše za še eno prijetno doživetje z našimi prijatelji iz Splita. Lepo je bilo v Splitu.

Tekst in foto: Dragica Tešić


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo