V središču Trsta bo prihodnji konec tedna potekala tretja izvedba Slofesta. Tridnevni roj dogodkov bo posvečen slovenski kulturi v Italiji in marsičemu drugemu.

Od petka, 15. septembra, do nedelje, 17. septembra, bo potekal bogat in raznolik program, ki bo ovrednotil vse dejavnosti slovenske narodne skupnosti v Italiji: kulturne, umetnostne, rekreativne in glasbene. Široke bodo poglobitve v svet glasbe, književnosti, gledališča, upodobitvenih umetnosti, fotografije, športa in šole, izobraževanja in raziskovanja. Prisotni bodo tudi nepogrešljivi zbori, godbe, vodeni ogledi slovenskega Trsta in animacija za otroke.

Dogodek se je rodil iz želje, da bi se Slovenci v Italiji spravili iz svojih običajnih okolij in se tako odprli celotnemu mestu. Iz te želje se je rodil program dogodkov namenjen vsem okusom vseh skupnosti, ki oblikujejo tržaško okolje. Glavni cilj organizatorjev je namreč spodbuditi pri prebivalcih tržaškega okolja oblikovanje zavesti pripadnosti okolju in z dialogom zmanjšati razdeljenost na večinsko in manjšinsko skupnost.

Slofest prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju z Občino Trst, Avtonomno Deželo Furlanijo Julijsko krajino, Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Svetom slovenskih organizacij.

Program Slofesta

Več na www.zskd.eu