V Trstu decembra dražba vidnejših slovenskih slikarjev


Avtor: slovenci Datum: 2935 dni nazaj.


Dražbena hiša Stadion casa d'aste, ki že četrt stoletja prireja dražbe antikvarskih del iz italijanskega okolja in drugih dežel, za 4. december napoveduje dražbo del slovenskih slikarjev iz zbirk različnih zasebnih zbirateljev.

Med slovenskimi avtorji, katerih slike bodo naprodaj, so Ivan Grohar, Rihard Jakopič, Matija Jama, Anton Zoran Mušič, Veno Pilon, Gojmir Anton Kos, Stane Kregar, Matej Sternen, Maksim Gaspari, Avgust Černigoj, Ivan Čargo, Albert Sirk in še nekateri drugi. Pred dražbo bodo slike od 28. novembra do 3. decembra na ogled v prostorih dražbene hiše.

Večina del, ki bo ponujena na dražbi, je iz zbirke v Ajdovščini rojenega in v Trstu živečega podjetnika ter zbiratelja Vanje Lokarja.

Kot je za današnji Dnevnik povedala nekdanja direktorica ajdovske Pilonove galerije Irene Mislej, zbirko dobro pozna. Za Pilonove, Čargove in Mušičeve slike, s katerimi se je sama bolj poglobljeno ukvarjala, pravi, da brez dvoma sodijo v pomembne javne zbirke. Dodala je, da je v zbirki tudi vrsta zelo pomembnih del italijanskih in drugih avtorjev.

Lokar je za časnik pojasnil, da se je za dražbo odločil, ker "misli, da je prav, da tudi naš slovenski trg kot vsi evropski in svetovni trgi spozna dražbe, ki so eden temeljev svetovnega gospodarstva".

Lokar po pisanju Dnevnika del iz svoje zbirke slovenskim galerijam ni ponudil v odkup. Pomočnik direktorice Moderne galerije Marko Rusjan je ob tem povedal, da je galerija na dražbo opozorila ministrstvo za kulturo. Sami namreč nimajo niti namenskih niti interventnih sredstev za takšne odkupe. Direktorica Narodne galerije Barbare Jaki je pojasnila, da si bodo prizadevali za pridobitev del, ki bi sodila v javno zbirko, v okviru trenutnih zmožnosti. Da bi nekatera dela postala del zbirke, si bo prizadevala tudi v.d. Pilonove galerije Tina Ponebšek.

Na ministrstvu za kulturo so z dražbo seznanjeni in menijo da bi ta dela vsekakor spadala v zbirke državnih muzej in galerij.

Hiša Stadion casa d'aste na dražbah ponuja umetniške predmete, ki segajo od antičnih do modernih in sodobnih. To so dragocene preproge, srebrnina, nakit, slike, antični predmeti, risbe in drugo. Že od vsega začetka se občasno posvečajo tudi slovenskim slikarjem iz zamejstva, zadnjih 15 let pa imajo tudi stike z ljubitelji antikvariata iz Slovenije, še piše Delo.

VIR: STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo