V Trstu se stopnjuje spor med igralci in vodstvom gledališča


Avtor: U.S. Datum: 2517 dni nazaj.


Igralci kritični do vodstva Ssg

Kot klic v sili. Tako je izzvenel ponedeljkov večer Društva slovenskih izobražencev, ki je bil posvečen Slovenskemu stalnemu gledališču. Prireditelji so v svojo sredo povabili igralski ansambel, ki je predstavil svoj pogled na delovanje teatra, njegovega umetniškega koordinatorja in upravni svet. Maja Blagovič, Primož Forte, Romeo Grebenšek, Tina Gunzek in Vladimir Jurc z vsem naštetim niso zadovoljni. V stavbi na Petronijevi ulici pogrešajo zlasti dialog in zdravo ustvarjalno vzdušje.

Vladimir Jurc je uvodoma obžaloval, da v upravnem svetu SSG ne sedi več zastopnica Sveta slovenskih organizacij (ta organizacija se je, kot je znano, po zadnjih volitvah odločila, da zaradi domnevne kršitve statuta "zamrzne" imenovanje Maje Lapornik). Upravni svet (US) po njegovi oceni tišči glavo v pesek in se izgovarja, da mora skrbeti za finance, medtem pa dovoljuje, da so vse umetniške odločitve v rokah enega samega človeka.

Najhujše kritike so letele prav na račun umetniškega koordinatorja Eduarda Milerja, s katerim je del igralskega ansambla v sporu od lanskega poletja, ker naj bi po njihovi oceni nameraval uničiti igralski ansambel in je tudi repertoar za letošnjo sezono sestavil mimo njega. Zato tudi vsi člani ansambla nimajo devetmesečnih pogodb, kot je bila doslej praksa, ampak le šestmesečne. Milerju tudi očitajo, da ni prisoten v teatru, ker raje dela drugje, da se ne udeležuje premier, da z igralci nima nikakršnega pogovora o rezultatih in umetniških smernicah.

Jurc od zamejske politike pričakuje, da se izreče, ali pristaja na izničenje ansambla, na mizerna sredstva, ki jih umetniško vodstvo namenja domačim produkcijam, na pretirano število zunanjih gostovanj. "Vprašanje je izrazito politično: ali ta skupnost želi gledališče, ki producira lastne predstave, ali pa tako, ki bo samo agentura kot je na primer Cankarjev dom?"

SSG: več kot 3000 abonentov

V sezoni 2016/2017 je abonma v Slovenskem stalnem gledališču vpisalo 3155 oseb. Število ni dokončno, saj tako v Trstu kot Gorici še vedno prodajajo tako imenovane Mini abonmaje, zaradi česar pričakujejo, da bo na koncu sezone končno število višje. Tako izhaja iz podatkov, ki so jih Primorskemu dnevniku posredovali v upravi teatra, na katero so se obrnili, potem ko so člani igralskega ansambla na javnem srečanju v Društvu slovenskih izobražencev izjavili, da je abonentov letos manj kot 300 (po eni verziji 200, po drugi 280).

Kot so pojasnili iz uprave gledališča Petronijevi ulici, obiskuje tržaške predstave 2790 abonentk in abonentov. Med temi je 986 abonentov, ki prihajajo na večerne oziroma nedeljske popoldanske predstave (odrasli in višješolci s Tržaškega in Koprskega, skupina dijakov italijanskega liceja Oberdan in skupina udeležencev tečaja slovenskega jezika). Abonma Zlata ribica, ki je namenjen otrokom iz tržaških vrtcev in osnovnih šol, ima 1478 vpisanih, abonma Morski pes (za tržaške srednješolce) pa 326.

V Gorici se je za abonma Slovenskega stalnega gledališča odločilo 365 ljudi; 105 je takih, ki so vpisali redni oziroma mini abonma, 260 pa višješolcev, ki izmenično obiskujejo dopoldanske oziroma večerne predstave.

Za končno število gledalk in gledalcev, ki niso abonenti, a obiskujejo dogodke Slovenskega stalnega gledališča, bo treba počakati konec sezone. V lanski 2015/2016 pa si je v Gorici, Trstu in drugje domače produkcije SSG ter gostujoče predstave ogledalo 36.719 gledalcev.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Pogled na del parterja tržaškega Kulturnega doma .

Pogled na del parterja tržaškega Kulturnega doma (Primorski dnevnik / FOTODAMJ@N)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo