V tujini študira tudi vse več Slovencev


Avtor: U.S. Datum: 2039 dni nazaj.


V zadnji julijski oddaji Slovencem po svetu so gostili tri zanimive sogovornike, ki bivajo na različnih koncih sveta. Posnetek lahko poslušate na strani Radio prvi.

Več o vsebini:

Bohinjska Bistrica

Primorka Urška Košir je jadrala po svetu še preden jo je v tujino odpeljala tudi študijska pot. In to dobesedno. Izjemno uspešni mladi športnici je radovednost odpirala številne poti in kotičke in jo naposled odpeljala na študij psihologije na ameriško univerzo Yale. Polna pozitivne energije, delovne predanosti in želje po nabiranju izkušenj, pa se je tako rekoč na vrhuncu mladostne ustvarjalnosti soočila tudi s hudo diagnozo. Po ozdravitvi je študij nadaljevala v Veliki Britaniji, pred kratkim pa je v okviru svojega študija odšla na trimesečni raziskovalni obisk v kanadski Montreal.

Tudi Štefana Markiča z Gorenjske je v tujino odpeljala študijska pot . Pred nekaj leti se je vpisal na Tehnično univerzo v bavarski prestolnici, kmalu po prihodu v Nemčijo pa se je povezal tudi s Slovenci , ki živijo na Bavarskem. Je tudi glasbenik in z veseljem se je odzval povabilu za sodelovanje v kar dveh slovenskih folklornih skupinah , ki delujejo na tem območju. In čeprav mu doktorski študij in delo na univerzi v Münchnu jemljeta veliko časa, se z veseljem vključuje tudi v to društveno dejavnost v slovenskih društvih Lipa v Münchnu in Drava v Augsburgu.

Gregor Pavšer pa prihaja iz Argentine, kjer je bil tudi rojen. S soprogo Mariso je letos prvič obiskal domovino svojih staršev. Postavila sta si šotor v kampu Šobec pri Lescah in zdaj raziskujeta Slovenijo.. Obiskala sta Hotedršico, od koder je doma njegova mama, v načrtu je tudi Ponikva pri Konjicah, od koder je njegov oče, ki danes šteje že 96 let.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo