V tujino zaradi ljubezni


Avtor: U.S. Datum: 1568 dni nazaj.


Zgodbe treh ljudi, ki jih je v tujino pripeljala ljubezen.

Razlogov za selitev v tujino je veliko – najlepši izmed njih je gotovo ljubezen. V oddaji Slovencem po svetu smo pripravili dve prav taki zgodbi, ki jih živijo tudi trije gostje oddaje – Elisabeth in Vladimir Godec ter Kim Schiro. Vsi trije so domovino zapustili zaradi ljubezni, čeprav se njihove zgodbe razlikujejo.

Elisabeth Godec se je rodila v Avstraliji slovenskima staršema in med obiskom Slovenije spoznala svojega soproga Vladimirja. Odločila sta se, da si dom ustvarita v Avstraliji. Po 35 letih življenja na peti celini sta se pred petimi leti odločila, da se vrneta na Sončno stran Alp. Polna vtisov in bogatih izkušenj povezovanj dveh svetov sta svojo dogodivščino zadnjih štirih desetletij delila z Mojco Delač. Pevka Kim Schiro živi v Limericku na Irskem. Njena pot tja je bila tako neobičajna, da sem jo najprej prosil, naj mi razloži, kako je tja sploh prišla. Tudi tokrat je bil glavni razlog ljubezen, čeprav ne v takem smislu kot pri Elisabeth in Vladimirju.

Še nekaj kratkih novic:

Prav zdaj poteka v Slovenski filharmoniji v Ljubljani sklepni koncert Vokalne skupine Plamen iz Kanade v sklopu turneje, katere častni pokrovitelj je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Pogovoru s pevkami in umetniško vodjo skupine, Marijo Ahačič Pollak, boste lahko prisluhnili v prihodnji oddaji.

V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični so včeraj ob 18. uri odprli razstavo Slovenci ob Belem Nilu – Dr. Ignacij Koblehar in njegovi sodelavci v Sudanu sredi 19. stoletja. Na njej so prvič predstavili celotno skupino Slovencev, ki je bila dejavno udeležena v organizaciji misijonske dejavnosti v Kartumu in na območju južnega Sudana. Razstavo so sicer pripravili ob 200-letnici rojstva slovenskega misijonarja v Afriki in raziskovalca reke Nil, Ignacija Knobleharja.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je minulo sredo na svoji spletni strani http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/aktualni-razpisi/ objavil razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2019/2020. Rok prijave je do vključno 30. septembra 2019.

Prisluhnite oddaji: Slovencem po svetu (Radio Prvi)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo