V sklopu obeleževanja dneva slovenske kulture – Prešernovega dneva, je v Ateljeju “Ismet Mujezinović” v Tuzli, 8. februarja 2017, Slovenska skupnost Tuzla organizirala promocijo dvojezične publikacije, v slovenščini in v bosanščini, o Amaliji Lebeničnik, Slovenki, izjemni ženskii, ki je vse svoje življenje posvetila boju za pravice delavcev in boju proti fašizmu, ter je vsekakor ena od najvažnejših žena v nekdanjem jugoslovanskem in bosansko-hercegovskem delavskem in antifašističnem gibanju. Avtorica dvojezične publikacije pod naslovom Amalija, biografije Amalije Lebeničnik, je Asja Redžić, magistra zgodovinskih znanosti.

Predsednica Slovenske skupnosti Tuzla, Dragica Tešić, se je zahvalila prisotnim, ki so prišli bodrit delo Skupnosti in obeležit dan slovenske kulture v Tuzli, in je poudarila: “Ko imamo pred očmi vsa zgodovinska dejstva, bi želeli zabeležiti pomembnost in ohraniti spomin na Amalijo Lebeničnik, hrabro in dostojanstveno ženo, sodelavko Rose Luksemburg in Karla Liebknechta, Slovenko, ki je svojo življenjsko pot začela v malem rudarskem kraju Loke, v občini Zagorje ob Savi, zadnji del svojega življenja pa je s soprogom in s sinom preživela v Tuzli. Za Amalijo lahko rečemo, da je bila spoštovana revolucionarka, ki je zapuščala za seboj nepozabno in bleščečo sled povsod kjer je živela, vsekakor tudi v Tuzli. Z izdajo dvojezične publikacije o Amaliji Lebeničnik, izjemni ženski, o kateri je do sedaj bilo zelo malo napisano in ni znana široki javnosti, želi Slovenska skupnost ohraniti pred pozabo del zgodovine, ter izkazati priznanje Amaliji Lebeničnik, Slovenki in Tuzlenki, ki je hrabro in nesebično živela svoje življenje.” Nadalje je poudarila, da Slovenska skupnost Tuzla na ta način želi zabeležiti pomembno vlogo Slovencev v zgodovini Tuzle, ter prispevati k ohranjanju skupne antifašistične, zgodovinske dediščine Bosne in Hercegovine ter Republike Slovenije.

Avtorica Asja Redžić je podčrtala: “Moja želja je bila, da v tej publikaciji združim vse tisto, kar je bilo do sedaj napisano o Amaliji Lebeničnik. Z uporabo zgodovinskih virov in razne literature sem naredila resno delo, takšno, kakršno si ta ženska tudi zasluži,” in dodala, da je pisanje tega dela na nek način tudi negovanje pridobitev antifašizma, glede na to, da je danes v svetu fašizem vse prisotnejši.

S svojim nastopom so večer oplemenitile članice Ženskega zbora „Slovenčice“ pod vodstvom dirigentke Lejle Mulaosmanović in ob spremljavi harmonike Mirele Ibrahimović Mehanović. Ženski zbor „Slovenčice“ deluje v sklopu Slovenske skupnosti Tuzla od leta 2009.

Na svečani promociji dvojezične publikacije Amalija in obeleževanju Prešernovega dneva v Tuzli, so bili prisotni veleposlanik Republike Slovenije v BiH Iztok Grmek, župan mesta Tuzla Jasmin Imamović in prva svetovalka na veleposlaništvu Barbara Beričič. Prireditev so finančno podprli Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamjestvu in po svetu in Mesto Tuzla.

Asja Kavgić