V Tuzli so se predstavile manjšine, med njimi slovenska


Avtor: U.S. Datum: 1810 dni nazaj.


S projektom "Promocija narodnostnih manjšin v mestu Tuzla" so uspešno predstavili slovenski jezik, kulturo in običaje.

Sredi leta 2018 se je Slovenska skupnost Tuzla skupaj z drugimi narodnostnimi manjšinami in mestom Tuzla vključila v razvoj projekta "Promocija narodnostnih manjšin v Mestu Tuzla". Tuzla je bila med petimi mesti v Bosni in Hercegovini, ki so jim projekt odobrili. Izvedli so ga ob podpori Evropske unije in Sveta Evrope v okviru programa "Horizontal Facility" za Zahodni Balkan in Turčijo ter v sklopu okvirnega projekta "Krepitev narodnostnih manjšin v Bosni in Hercegovini". Projekt je trajal polnih šest mesecev in se je končal 15. aprila 2019.

Predstavitev projekta na prvi novinarski konferenci decembra 2018.

V pripravi in izvedbi je zadovoljstvom sodelovala Slovenska skupnost Tuzla, ki se je maksimalno posvetila vsem etapam projekta, da bi bila slovenska narodnostna manjšina v Tuzli dostojno predstavljena. Koordinatorici projekta za Slovensko skupnost sta bili članica Izvršnega odbora Magdalena Avdić in predsednica Skupnosti Dragica Tešić.

Projekt je imel tri etape izvedbe:

  1. Predstavljanje jezika, kulture, običajev narodnostnih manjšin , skozi čase v osnovnih šolah;
  2. Predstavljanje narodnostnih manjšin s kulturno - kreativnimi vsebinami;
  3. Snemanje dokumentarnega filma, izdelava in natis publikacije in gastro predstavljanje narodnostnih manjšin.

Predstavitev narodnostnih manjšin je potekala v petih osnovnih šolah. Učence višjih razredov so seznanili z jezikom posamezne narodnostne manjšine, s podobnostmi in razlikami med kulturami, z zgodovinsko dediščino in z običaji države, iz katere izhajajo naši predniki. Učne ure so potekale v obdobju petih tednov v novembru in decembru 2018. V imenu Slovenske skupnosti je učne ure v šolah izpeljala učiteljica slovenskega jezika Slavica Pavlović. Z zemljevidom Slovenije, "Zdravljico" in mnogimi drugimi vsebinami je vnesla slovenski duh v naše mestne šole, spodbudila zanimanje osnovnošolcev v Tuzli ter z veseljem odgovarjala na njihova zanimiva vprašanja o Republiki Sloveniji.

Ženski pevski zbor Spominčice

Druga etapa projekta, z naslovom "Dan narodnostnih manjšin", je bila kulturno-zabavni del projekta in je promovirala kulturo in tradicijo narodnostnih manjšin mesta Tuzle z igro, plesom in izvajanjem glasbenih ter dramskih vsebin. Prireditev je potekala v dvorani Narodnega gledališča Tuzla 7. februarja 2019. Ta del projekta je koordinirala najstarejša članica ŽPZ Slovenčice, Majda Souček.

Vsaka manjšina je ob vhodu v gledališče postavila svojo stojnico. Slovenska skupnost Tuzla je bila prepoznavna po slovenski zastavi, zemljevidu Slovenije, Zdravljici, Idrijski čipki, v slovensko narodno nošo oblečeni punčki, ter po obilici promocijskega materiala.

Ker se je datum prireditve sovpadal s slovenskim kulturnim praznikom, Prešernovim dnem, smo v uvodni del naše predstavitve vključili Prešernovo Zdravljico. Zrecitirala jo je predsednica Slovenske skupnosti, najprej v slovenskem jeziku, potem pa še v hrvaščini v prelepem prevodu pesnika Luke Paljetka.

Nato je ŽPZ Slovenčice izvedel pet slovenskih pesmi: Slovenka sem, En hribček bom kupil, Lipa, Po jezeru in Mi se imamo radi. Zboru je dirigirala mlada Suzana Bako, občinstvo pa je Slovenčice nagradilo z gromoglasnim ploskanjem.

Zaključna slovesnost s predstavitvijo dokumentarnega filma in publikacije Tuzlanske narodnostne manjšine

Tretja etapa je zajela snemanje dokumentarnega filma o narodnostnih manjšinah v Tuzli, pisanje publikacije "Tuzlanske narodnostne manjšine" ter predstavljanje narodnostnih jedi oziroma "gastro kotiček". Za dokumentarec in publikacijo je bila v delu, ki se nanaša na Slovence v Tuzli, zadolžena predsednica Slovenske skupnosti Dragica Tešić. Dokumentarec je zajel življenje in delo posamezne narodnostne manjšine v Tuzli. V prostorih Slovenske skupnosti so posneli pogovora z Vlatkom Zimmerjem, našim najstarejšim članom in vodjo likovne sekcije Slovenske skupnosti, ter s predsednico, ki je podala kratek presek petindvajsetletnega dela
Slovenske skupnosti. Posneli so tudi vajo ŽPZ Slovenčice.

Predsednica Slovenske skupnosti je v skladu z navodili urednika napisala del publikacije "Tuzlanske narodnostne manjšine", ki se nanaša na prihod Slovencev na območje Tuzle, število Slovencev, njihove poklice ter na združevanje Slovencev in aktivnosti Slovenske skupnosti. Publikacijo so natisnili v 285 izvodih in jo
skupaj z dokumentarnim filmom predstavili na zaključni manifestaciji ki je bila 21. marca 2019.

Slovenska stojnica na Dnevu narodnostnih manjšin

Na zaključni prireditvi se je vsaka narodnostna manjšina predstavila s svojim "gastro kotičkom". Za kulinariko in predstavljanje slovenskih jedi je bila zadolžena Magdalena Avdić. Sestavila je seznam jedi, potrudila se je najti izvirne recepte, razdelila kuharsko delo med nekaj oseb, kupila je potrebne sestavine ter naredila vse, da bi s svojimi sodelavkami in slovenskimi jedmi navdušili meščane Tuzle. Predstavili smo: potico, ki jo je naredila Slavica Pavlović, ajdov kruh in prekmursko gibanico je naredila Magdalena Avdić, kroglice z višnjami in rožičev kolač Gordana Hrustić, dolgoletna članica skupnosti. Bili smo zadovoljni ker smo obogatili manifestacijo in počastili prisotne z jedmi iz slovenske kuhinje. Da smo uspeli, so pričali obiskovalci, ki so poskusili od vsega po malo, tako da je bila na koncu miza čisto prazna.

Na koncu poudarjamo, da smo zadovoljni, ker smo bili del tega projekta, ki je zbral vse narodnostne manjšine, ki živijo in delujejo v mestu Tuzla. To je bila velika priložnost, da se vsi v okviru enega projekta predstavimo svojim someščanom. Slovenska skupnost Tuzla je tista, ki neguje in ohranja slovenski jezik in kulturno dediščino ter tekom leta realizira številne projekte v mestu in širše. Resnično ima kaj pokazati javnosti Tuzle, širšega področja BiH in Evrope. Slovenska narodnostna manjšina se je uspešno predstavila zahvaljujoč nesebičnemu delu in trudu vseh angažiranih članov Slovenske skupnosti. Realizacijo projekta so ves čas spremljali mestni, kantonalni in drugi mediji, tako da je projekt odmeval še močneje in dalj.

Tekst: Magdalena Avdić
Fotografije: Arhiv Slovenske skupnosti


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo