V Umagu se bo pouk slovenskega jezika izvajal tudi v redni osnovni šoli


Avtor: U.S. Datum: 2448 dni nazaj.


V Umagu se je pred časom sestal Odbor za razvoj slovenskega jezika na Hrvaškem, na katerem so sprejeli pomembne smernice za učenje slovenščine na območju Umaga, Novigrada in Buj.

Danica Bojkovič, predsednica društva SKD Ajda Umag. Foto: Davor Lonzarič

Danica Bojkovič, predsednica društva SKD Ajda Umag. Foto: Davor Lonzarič

V Umagu in okolici narašča zanimanje za učenje slovenskega jezika. Samo letos je tečaj slovenščine v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Ajda zaključilo 12 maturantov, ki bodo šolanje nadaljevali na fakultetah v Sloveniji in trije osnovnošolci. Društvo je med učenci osnovnih in srednjih šol izvedlo anketo in od tod pobuda za uvedbo pouka slovenskega jezika v redno šolo. Predsednica društva Danica Bojkovič: "Dogovorili smo se, da bomo letos uvedli pouk slovenskega jezika, povsem prostovoljno, na osnovi šoli v Umagu in še dopolnilni pouk v popoldanskem času za tiste, ki bodo to hoteli – za člane SKD Ajda, maturante in gimnazijce. To je podprlo tudi mesto Umag. V šolskem letu 2018/2019 pa bomo začeli z uvajanjem pouka slovenskega jezika kot izbirnega predmeta po modelu C. predmet se bo imenoval slovenski jezik in kultura."

V prihodnjem šolskem letu bo dopolnilni pouk slovenskega jezika financirala država Slovenija. V šolskem letu 2017/2018, ko bo slovenščina umeščena v javno šolo, pa hrvaška država. Rudi Merljak z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu: "Istra je tradicionalno odprta, naklonjena in prijazna do etničnih manjšin. Lokalne oblasti in županija gojita ozračje odprtosti, tolerantnosti in sožitja, tako da verjamem, da bo slovenski pouk v Istrski županji stekel še marsikje."

Prihodnjo jesen bo pouk slovenščine za otroke in odrasle potekal tako v društvu Ajda kot na Osnovni šoli Umag, ki je z veseljem sprejela pobudo, saj je med drugim pobratena z osnovno šolo Brezovica pri Ljubljani.

Barbara Kampos, SVSD RTV Slovenija


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo