V Zagrebu razstava in dokumentarni film o Aljaževem stolpu


Avtor: slovenci Datum: 2893 dni nazaj.


Zagreb - V Slovenskem domu v Zagrebu bodo danes v sklopu prireditev, ki jih na Hrvaškem organizira slovenska skupnost ob 25. obletnici slovenske državnosti, predstavili kopijo Aljaževega stolpa. Predvajali bodo tudi dokumentarni film Aljažev stolp - ta pleh ima dušo!, ki je nastajal ob izdelavi kopije stolpa. Original stoji na Triglavu od leta 1895.

20150811-00626548

Foto: Rober Hrovat/STA

Osrednji eksponat razstave bo kopija Aljaževega stolpa. Originalni stolp je župnik Jakob Aljaž iz Dovjega na Gorenjskem postavil na Triglav pred 121 leti.

Tudi kopija je iz debele pocinkane pločevine in je narejena po istem postopku in iz enakih kosov pločevine kot so Aljaž in njegovi sodelavci zgradili tudi originalni triglavski stolp. Odprava je sestavne dele kopije stolpa odnesla in sestavila na vrhu Triglava, da bi tako dosegli še večjo pristnost, so poudarili organizatorji današnjega dogodka iz Sveta slovenske nacionalne manjšine mesta Zagreb in Slovenskega doma.

Na razstavi bo tudi Aljaževa vpisna knjiga, v katero se bodo lahko vpisali obiskovalci. Razstavo sta pripravili Narodni muzej Slovenije in Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Na ogled bo tudi dokumentarni film Aljažev stolp - Ta pleh ima dušo! v režiji Vojka Anzeljca v produkciji Mangarta, Slovenskega filmskega centra in RTV Slovenija.

Ob 25. obletnici slovenske in hrvaške državnosti so v začetku maja organizirali tudi koncert Večer slovenske glasbe v Hrvaškemu glasbenemu zavodu v Zagrebu. Slovensko veleposlaništvo bo 14. junija, prav tako v Hrvaškem glasbenem zavodu, pripravilo sprejem pred dnevom državnosti, 25. junijem. (Vir: STA)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo