Vabilo k sodelovanju na simpoziju o Ivanu Cankarju v Pragi


Avtor: U.S. Datum: 2150 dni nazaj.


V Pragi bo 22. in 23. novembra 2018 mednarodni znanstveni simpozij z naslovom "Iz Ljubljane preko Dunaja v Prago. Ivan Cankar in njegovi slovanski sodobniki. V počastitev stoletnice Cankarjeve smrti ga prirejajo slovenisti s Katedre za južnoslovanske in balkanistične študije na Filozofske fakultete Karlove univerze v Pragi.

Ivan Cankar

Ivan Cankar

Ivan Cankar je leta živel na Dunaju, povezan pa je bil tudi s Prago, saj so prav na Češkem izhajali prvi prevodi ter kritične študije njegovih del, uprizarjali pa so tudi njegove drame. Satira Za narodov blagor je bila leta 1905 uprizorjena v Pragi celo pred slovensko izvedbo.

Prva in glavna tema simpozija bo Cankarjeva ustvarjalnost. Prispevke o Cankarju bodo dopolnili z raziskavami slovanskih avtorjev – njegovih sodobnikov –, ki so kot tujci delovali v velikih mestih habsburškega prostora pred prvo svetovno vojno.

K sodelovanju vabijo razpravljavce s področja literarne zgodovine in teorije, jezikoslovja, zgodovine, recepcijskih teorij ter kulturne zgodovine. Prijave sprejemajo do 30. julija 2018.

Podrobneje v priponki: Vabilo na simpozij o Cankarju


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo