Vabilo na mednarodno konferenco Povezujemo


Avtor: slovenci Datum: 2838 dni nazaj.


Mladinski svet Slovenije, v sodelovanju in ob podpori Urada vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, organizira mednarodno konferenco Povezujemo, ki bo potekala 3. in 4. junija 2016 v hotelu Lipa v Monoštru.

Konferenca je namenjena predstavnikom mladih Slovencev, ki živijo v Avstriji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Italiji in Sloveniji. Konferenca je namenjena povezovanju mladih in mladinskih organizacij iz vseh petih držav, identifikaciji izzivov, s katerimi se srečujejo mladi v zamejstvu ter pripravi skupnih projektov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kontekst

Mladinski svet Slovenije (MSS) je krovna mladinska organizacija, ki v Sloveniji in tujini predstavlja in zastopa 13 mladinskih organizacij, spodbuja participacijo ter razvoj prostovoljnega organiziranja mladih ter si prizadeva krepiti dejavnost mladinskih organizacij ne glede na njihove različne interesne, nazorske ali politične usmeritve. MSS želi spodbuditi razvoj mladinskih organizacij kot instrumenta za aktivno udeležbo mladih v javnem življenju na vseh nivojih: lokalnem, nacionalnem in mednarodnem. S tem bi radi omogočili mladim sodelovanje pri sprejemanju politik  in zakonskih predpisov, ki vplivajo na njihovo življenje in delo.

Namen MSS je prispevati k oblikovanju okolja, ki omogoča mladim razvoj v odraslega človeka, kakršnega potrebuje družba v prihodnosti. Želimo, da so mladi:

 • avtonomni, sposobni odločati in upravljati svoje življenje;
 • solidarni, dejavno skrbijo o drugih in za druge;
 • odgovorni, sposobni prevzemati posledice svojih odločitev;
 • angažirani, poskušajo živeti v skladu s svojimi vrednotami in podpirajo ideale, ki se jim zdijo pomembni, kot posamezniki in kot člani družbe.

Eden izmed dolgoročnih ciljev MSS je tudi povezovanje in krepitev vezi z mladimi Slovenci, ki živijo v zamejstvu in po svetu, z mladimi, ki živijo v matični državi. Prvi koraki na tem področju so bili narejeni v letu 2013, ko je MSS, s podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, izvedel projekt, katerega namen je bil združiti mlade iz Slovenije ter mlade v zamejstvu ter ustvariti prostor, kjer so se primerjale dobre prakse s področja izvajanja neformalnega izobraževanja, beleženja in priznavanja neformalnega izobraževanja ter razvoja metod in oblik neformalnega izobraževanja.

Kljub izvedenemu projektu, nam v letu 2014 vzpostavljenega sodelovanja ni uspelo nadgraditi. Vprašanje srednje in dolgoročnega sodelovanja med mladimi Slovenci, ki živijo v zamejstvu in v Sloveniji, smo zato izbrali za osrednji izziv, ki ga naslavljamo s projektom »Povezujemo«.

Namen projekta »Povezujemo« je povezati in vzpostaviti temelje za trajne vezi med mladimi Slovenci, ki živijo v Avstrij, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Italiji in v Sloveniji, s ciljem utrjevanja in ohranjanja narodne, jezikovne ter kulturne identitete, medsebojno povezovanje mladih in mladinskih organizacij ter povezovanja organizacij iz zamejstva in njihovega članstva z Republiko Slovenijo in krepitev dejavnosti mladih in za mlade.

Cilji konference

 • priprava najmanj dveh skupnih projektnih predlogov, s ciljem prijave na razpis Erasmus+ oziroma na druge primerne razpise;
 • podpis memoranduma o dolgoročnem sodelovanju med mladinskimi organizacijami iz Slovenije in zamejskimi mladinskimi organizacijami;
 • identifikacija skupnih izzivov mladih iz zamejstva in Slovenije;
 • priprava priporočil za izboljšanje položaja mladih v zamejstvu (sosednjih državah);
 • srečanje s predstavniki slovenskih institucij.

Metodologija

Metode in oblike dela iz izvajanja projekta bodo prilagojene mladim. Projekt bomo izvajali mladi z mladimi in za mlade. Vse aktivnosti bodo potekalo preko metod neformalnega izobraževanja, kjer se bo uporabljalo vključujoče metode in spodbujalo posameznika k aktivni udeležbi v vseh segmentih aktivnosti. Pri podrobni pripravi in implementaciji metod za delo na konferenci bodo kot izvajalci sodelovali 3 člani Bazena trenerjev MSS.

Udeleženci

Na konferenci bo sodelovalo 35 udeležencev. 20 mest je predvidenih za predstavnike mladih Slovencev, ki živijo v Avstriji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Italiji, 15 mest pa za mlade iz Slovenije.

Profil udeležencev:

 • starost med 18 in 30 let,
 • poznavanje položaja mladih v okolju iz katerega prihajajo,
 • pripravljenost za aktivno delo in dolgoročno sodelovanje.

Pri izbiri udeležencev bodo imeli prednost člani mladinskih organizacij in organizacij zamejskih Slovencev.

Stroški udeležbe

Organizator krije stroške nastanitve, prehrane in prevoza.

Prijave na konferenco

Na konferenco Povezujemo se prijavite preko elektronskega obrazca. Prijave zbiramo do 22. maja 2016. Za vprašanja ali pojasnila nam pišite na pr@mss.si.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo