Vabilo v Pišece: “Moja hiša je tvoj dom”


Avtor: U.S. Datum: 2457 dni nazaj.


Društvo Pleteršnikova domačija Pišece (Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine „Maks Pleteršnik“ Pišece) v sodelovanju z domačo UNESCO-vo OŠ Maksa Pleteršnika Pišece ob finančni podpori Urada za Slovence po svetu tudi letos  organizira bivanje slovenskih skupin oziroma družin, ki živite izven domovine. Vabimo vas v Pleteršnikovo zidanico, ki je v osrednjem delu tudi kulturni spomenik.

Pleteršnikova zidanica Pišece.

Pleteršnikova zidanica Pišece.

Pišece so vasica v zaščitenem območu Kozjanskega parka, na poti med Termami Čatež pri Brežicah na jugu  in Termami Olimia v Podčetrtku na severu. Bivanje v zidanici je najbolj primerno za ljubitelje narave, miru in tišine. Želimo, da bi bogato kulturno, jezikovno zapuščino Maksa Pleteršnika in našo naravno dediščino lahko doživelo čim več naših rojakov. Poleg spoznavanja dežele in kulture prednikov lahko doživite slovenski jezik v pristnem okolju in ob druženju z domačini.

Vsaka skupina bo dobila ¨domačega prijatelja¨, domačina, prostovoljca, ki bo poskrbel za vašo namestitev, vas seznanil z vsemi dogodki v bližnji okolici in vam bo tudi sicer na voljo, če boste kaj potrebovali. Vaša obveznost bo, da se boste udeleževali kulturnih in drugih dejavnosti v kraju in ali kjer koli drugje v Sloveniji po lastni izbiri in možnostih, in da boste nekaj vtisov zapisali v dnevnik zidanice.

Ob obisku družin s predšolskimi otroki in šolarji se lahko otroci, učenci udeležujejo dejavnosti v vrtcu oz. sodelujejo pri pouku v domači šoli, dijaki lahko obiskujejo pouk v gimnaziji ali srednji ekonomski šoli v 15 km oddaljenih Brežicah.

Prosimo vas tudi, da s sabo prinesete gradivo o delovanju vašega društva (biltene, zgoščneke ...). V delu Pleteršnikove domačije smo začeli ustvarjati zbirko, ki  predstavlja utrinke delovanja Slovencev po svetu.

Za prijave, usklajevanje terminov bivanja, sprejem in  namestitev bo poskrbelo Društvo Pleteršnikova domačija. Prosti in zasedeni termini bodo objavljeni na FB Maks Pleteršnik (Dogodki - Koledar).

Hvaležni bomo za vsak prostovoljni prispevek, s katerim boste pomagali pri kritju stroškov vzdrževanja Pleteršnikove zidanice in bivanja v njej.

Podrobnejši podatki in obrazec za prijavo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo