Včerajšnji svet


Avtor: U.S. Datum: 2161 dni nazaj.


Tudi priložnostni opazovalec bi težko spregledal podobnosti med mojim rojstnim krajem, Trstom, in enim od mnogih mest, v katerih sem v svojih zrelih letih delal in živel, Ženevo. (...)

Nazadnje, v obeh mestih se vidno kaže nostalgija po preteklosti. Medtem ko Tržačani hrepenijo po nečem, kar je za vedno izgubljeno, se zdi, da je Ženeva obtičala v Zweigovi zlati dobi varnosti, kjer je vse imelo svojo normo, svojo natančno mero in težo in kjer se posesti in podjetja predajajo iz generacije v generacijo. Ko se človek sprehaja vzdolž rive droite, eleganten kip cesarice Sissi, ki se očitno ne zaveda svoje krute usode, samo poveča omenjeni občutek. Iz grozote tega, kar je sledilo brezskrbni belle époque, je bila ustanovljena institucija, kjer sem bil letos zaposlen, je med drugim zapisal Igor Guardiancich za stran Airbeletrina.

Njegovo razmišljanje v celoti lahko preberete na strani http://www.airbeletrina.si/clanek/vcerajsnji-svet

Igor Guardiancich

Igor Guardiancich

* Igor Guardiancich je delal kot višji tehnični uradnik za socialni dialog pri Mednarodni organizaciji dela v Ženevi. Pred tem je bil docent na Centru za raziskovanje socialnih držav na Univerzi južne Danske. Objavil je več člankov in knjig o socialni politiki v Evropski uniji in v državah Srednje in Vzhodne Evrope, politični ekonomiji tranzicije in integracije. Doktoriral je iz socialnih in političnih znanosti na Evropskem univerzitetnem inštitutu v Firencah.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo