Več kot 1500 ljudi na 29. romanju treh Slovenij


Avtor: U.S. Datum: 2446 dni nazaj.


Na Svetih Višarjah nad Trbižem je bilo včeraj, v nedeljo, 7. avgusta 2017, 29. romanje treh Slovenij, ki se ga je v sončnem vremenu udeležilo več kot 1500 ljudi. Romanje, ki ga prirejata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, sta s pridigo in predavanjem letos obogatila ljubljanski nadškof Stanislav Zore ter pravnik in politolog Andrej Fink.

Tradicionalno 29. romanje treh Slovenij na Svete Višarje. Foto: Jurij Paljk/STA

Tradicionalno 29. romanje treh Slovenij na Svete Višarje. Foto: Jurij Paljk/STA

Predsednik Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi msgr. Janez Pucelj je izpostavil predvsem pomen vseslovenskega romanja v božjepotno cerkev Višarske Matere Božje, ki jo krasijo poslikave Toneta Kralja.

Osrednji govornik Andrej Fink, ki se je nedavno preselil iz Argentine v Slovenijo, je v predavanje z naslovom Upanje v večno Slovenijo izpostavil pomen druženja na Svetih Višarjah, saj se "danes srečujemo bolj prepoznavno, saj smo suvereni, mednarodno priznani".

Dejal je, da bi vse tri Slovenije - matična, zamejska in zdomska – morale biti eno, "ker je znano, da marsikdaj v matični Sloveniji niti na državni ravni, niti na ravni ljudstva ni posluha za to, kar se dogaja med Slovenci, ki so od Ljubljane oddaljeni samo dobro uro vožnje z avtomobilom za severno ali zahodno mejo." Dejal je tudi, da so dolga desetletja "uradnega domačega enoumja povzročila, da so meddržavne meje postale tudi notranje meje v narodu".

Po letu 1991 se je spremenilo na bolje, meni, a dodal, da "Slovenci v matici še vedno živijo nekako preveč mirni v svojem malem in lepem vrtičku, ne zavedajo se pa kako osrečujoča je povezava z rojaki, ki živijo samo nekoliko čez nekdanjo mejo".

Dejal je, da so Slovenci tesno povezani z domovino, četudi živijo raztreseni po vsem svetu, kajti "vedno smo iskali oporne točke v slovenskem duhovnem svetu". Meni, da je na novo treba povezati preteklost s sedanjostjo, ki je uprta v prihodnost. "Če nam pa Slovenija, taka kot je danes ni všeč, je naša naloga da jo dokončno spremenimo," je dejal.

Zaključil je z mislijo, da so Slovenci na Svetih Višarjah zbrani "v duhu zvestega slovenstva, nekdaj imenovanega višarskega slovenstva, in v duhu pristnega evropejstva! Naj bo trojna Slovenija vsem in za vse, kjerkoli nam je dano živeti, primeren in prijeten krov in zatočišče".

Ljubljanski nadškof se je po pozdravu rektorja svetovišerske božjepotne cerkve Petra Laha vodil somaševanje z izseljenskimi duhovniki, navezal na današnji evangelij in med pridigo poudaril, "da smo se na Svetih Višarjah zbrali odprtih src in odprtih ušes, da bi nas Jezus spreobrnil." Vse prisotne vernike je povabil k poenotenju svojega življenja, k globljemu razmisleku, spreobrnjenju in življenju slovenstva, krščanstva, slovenskega jezika in kulture v polnosti.

"Povsod bomo tako Slovenci živeli iz istih korenin, v vseh treh Slovenijah, ne bomo zaprti v domačijskost, ampak bomo rasli v srečevanju, drug drugega bomo bogatili in plemenitili, s Svetih Višarij bomo odnesli v svet samo najlepše, da bomo druge plemenitili in obogatili z dobroto in plemenitostjo srca, kajti pod plaščem Višarske Matere Božje je prostor za vse slovenske ljudi!," je dejal.

Slovensko in evropsko himno je zaigral Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov, medtem ko je med mašo pel mešani pevski zbor Zarja.
Med številnimi uglednimi osebnostmi, ki so se udeležili romanja, je Zvone Žigon predstavljal urad za Slovence po svetu in v zamejstvu, medtem ko je vsakoletni gost romanja evropski poslanec Lojze Peterle za STA dejal, da si želi, da bi "vse tri Slovenije v prihodnje polnokrvno živele in narediti moramo vse, da bodo živele!"

STA


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo