Večjezične knjige in mobilne aplikacije za učenje ali ohranjanje slovenščine


Avtor: U.S. Datum: 2567 dni nazaj.


Novost med pripomočki za učenje in ohranjanje slovenskega jezika so večjezične knjige. Ena od prvih, "Pravljica o Luni", z dopolnjujočo mobilno aplikacijo, je bila lani nagrajena z Zlatim priznanjem za inovacije Gospodarske zbornice Slovenije.

Pravljica o Luni, prva knjiga iz niza Mini poliglotini.

Pravljica o Luni, prva knjiga iz niza Mini poliglotini.

"Pravljica o Luni" je prva knjiga iz niza MINI POLIGLOTINI. Avtorica pravljice in vodja projekta Mojca Stubelj Ars je zapisala: "Učenje tujih jezikov se velikokrat začne že v predšolskem obdobju, kar pozitivno vpliva na bogatenje besednega zaklada in komunikacijo tako v maternem kot v drugem jeziku. Če se ta proces odvija v tujem okolju, se hitro zgodi, da začnejo tuje besede nadomeščati tople, domače, sploh pri najmlajših. Slovenščina postane težka, drugačna in nezanimiva, slovenske knjige obležijo na knjižni polici namesto v otroškem naročju. Nadomeščajo jih enake knjige, le da so v tistem tujem jeziku, ki sčasoma postane prvi jezik otroka…. Kaj pa če bi lahko hkrati brali priljubljeno knjigo v slovenščini, deloma v angleščini, mogoče pa tudi v španščini, nemščini, italijanščini, francoščini ali ruščini? Ali celo, da bi pravljico vsak večer prebrali v drugem jeziku? Prav takšne večjezične knjige že obstajajo, dopolnjujejo pa jih še mobilne aplikacije v katerih so pravljice zvočno posneli naravni govorci."

Ob knjigi je na voljo tudi aplikacija za mobilne naprave.

Ob knjigi je na voljo tudi aplikacija za mobilne naprave.

Knjige, aplikacije in igre iz niza MINI POLIGLOTINI so namenjene otrokom od dveh let naprej in tudi njihovim družinskim članom: "Razvili smo metodologijo, ki omogoči, da knjige rastejo skupaj z vašim otrokom in so vedno znova aktualne. Z zadnjim stavkom v knjigi pa se zabava še ne konča – branje zaključite z igranjem družabne igre, primerne za vso družino."

Kot še pravi pobudnica projekta, so knjige in mobilne aplikacije (brezplačno lahko prenesete aplikacijo Varuh morij - MySea) idealne tudi kot učni pripomoček za učenje slovenščine kot tujega jezika, tako za odrasle kot za otroke.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija (12 številk). Naročite brezplačno verzijo